ZADAR- U potrazi za genijalnim umom koji je, prema navodu vijećnika Antuna Novoselovića, odredio parkiranje turističkih autobusa u Foši , postavili smo upit gradskoj upravi.

Pitali smo:  kako su nadležni u Gradu Zadru riješili parkiranje i naplatu ulaska turistički autobusa?

Odgovor nam je stigao iz Odsjeka za ceste i promet, koji se nalazi u Odjelu za komunalne poslove.

Odgovor glasi: U tijeku je konkretiziranje detalja u svezi naplate parkinga turističkim autobusima koja će se organizirati sinergijom gradskih tvrtki Obala i lučice i Liburnija. Odgovor je to koji vrijeđa interes javnosti.

Jer, odgovorni i nadležni za komunalnu politiku u Gradu Zadru još uvijek nisu odredili mjesto za parkiranje turističkih autobusa. U gradu koji slovi za turistički, autobusi se parkiraju gdje god stignu u povijesnoj jezgri - i to  besplatno. Na to upozoravamo posljednjih nekoliko godina. O tome je bilo riječi i na sjednici Gradskog vijeća, kada je i HDZ-ova vijećnica Elvira Sterle složila se s primjedbama oporbenih vijećnika da to treba riješiti tako da se ulazak na Poluotok ograniči i skupo naplati kao i u drugim gradovima.

U gradskoj upravi šute oni koji su to trebali osmisliti, organizirati i odlukom pokriti parkiranja turističkih autobusa. Kako li je tek vozačima koji u Zadru ne znaju gdje se mogu parkirati ali znaju da ih nitko ništa neće pitati. Ni kada se parkiraju ispod zaštićenih bedema, gdje je trebalo to biti privremeno rješenje zbog radova na cestama Poluotoka.
Naknadno je stavljena oznaka kojom je dopušteno zaustavljanje autobusa maksimalno 10 minuta. Ako ostanu i duže, nitko ih ništa neće pitati a kamoli da će im naplatiti parking ili kaznu. Od težine autobusa ulegnuo se asfalt lani stavljen na nogostup Ulice Dmitra Zvonimira.

Na parkiranje autobusa ispod bedema koji imaju zaštitu UNESCO-a, konzervatori u Zadru nisu reagirali. Taj dio nije nam u programu, kazao je pročelnik Igor Miletić kojem nije primjereno takvo parkiranje autobusa uz bedem u Ulici Dmitra Zvonimira. Za sigurnost takvog rješenja, suglasnost su Gradu  trebali dati iz prometne policije. Konzervatori su svojim programom zaštitu bedema od parkiranja vozila, tražili samo za nove kamenom popločane nogostupe uz Muraj. To što se uz drugi dio bedema, koji uživaju jednak status UNESCO-a parkiraju autobusi, stvar je politike gradske uprave.

A ona šuti dok autobusi besplatno voze Gradom. Ili najavljuje dogovore usred turističke sezone. U Obali i lučicama još imaju aplikaciju ali nemaju odluku da naplaćuju 50 kuna za sat. Poljednji put su to radili prije pet, šest godina kada su se turistički autobusi parkirali na starom autobusnom kolodvoru. Mi još uvijek nemam odgovor na pitanje gdje je u Zadru mjesto parkiranja turističkih autobusa. Nismo niti doznali koji će to genijalni um osmisliti.