Nakon višemjesečne istrage koja je obuhvatila stotine osoba, 31 poligrafsko testiranje te 10 pretraga domova, policijski službenici Službe kriminalističke policije PU zadarske otkrili su tko stoji iza dva bombaška napada na sjedište policijske uprave u Ulici bana Josipa Jelačića.

- Ova dva događaja, dosad nezabilježena na području PU zadarske, izazvala su uznemirenost građana i dijelom narušila dobar osjećaj sigurnosti. Motiv ovih napada je pokušaj da se zaustavi kvalitetan rad kriminalističke policije, a naročito Odjela kriminaliteta droga, poručio je danas na izvanrednoj konferenciji za medije načelnik Anton Dražina.

Početkom prosinca prošle godine 47-godišnji S.G., koji živi u blizini policijske uprave na Voštarnici, je na nagovor 56-godišnjeg N. G. u noćnim satima u krug sjedišta policije bacio eksplozivnu napravu, odnosno ručnu bombu. U tom je trenutku tamo službovalo više policijskih službenika te srećom nitko nije stradao, a na objektu je nastala materijalna šteta. Isti je muškarac 16. travnja, također u noćnim satima, na isto mjesto bacio drugu, improviziranu bombu. Ni u drugom napadu nitko nije ozlijeđen, a nastala je materijalna šteta. Dvojac pripada zadarskoj narko mafiji, a prvi su napad, kako doznajemo, izveli upravo na dan kad su policijski inspektori na sudu trebali svjedočiti u slučaju protiv 47-godišnjaka. 

- Ovi događaji pokazatelj su brutalnosti i bezobzirnosti koju iskazuju pripadnici kriminalnih skupina, količini mržnje i netrpeljivosti prema policajcima, koju se ne libe iskazati i na ovaj način. No namjerili su se na pogrešne ljude. Pokušaj da nas se na ovakav podmukao način zaustavi, kukavičkim napadom pod okriljem mraka, jednostavno neće proći, istaknuo je Dražina.

Prema saznanjima policije, dvojac je planirao i treći napad. 

- Pretragama domova i prostorija koje koriste kod njih je pronađena znatna količina oružja i eksplozivnih sredstava, istovjetna onima koji su korišteni u napadima na našu zgradu, otkrio je šef krim policije Bore Mršić.

Kako doznajemo, dio oružja je iz Domovinskog rata čiji su sudionici bili. Kod S. G. pronađene su 4 ručne bombe, tromblonski nastavak, 446 komada streljiva i 3 spremnika za automatsku pušku, a kod N. G. je pretragom prostora u Zadru pronađeno oko 2 metra sporogorećeg štapina i dvije detonatorske kapisle. U trećem objektu, koji se nalazi na benkovačkom području, a kojeg 56-godišnjak koristi sa svojim bratom, 44-godišnjim N.G., policijski službenici su pronašli kilogram plastičnog eksploziva velike razorne moći, preko kilogram lijevanog trotila, više od kilogram i pol privrednog eksploziva, jedan trotilski metak od 200 grama, 10 lovačkih patrona i 4 pištoljska streljiva. Zbog toga se i 44-godišnjak tereti za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja eksplozivnih tvari. On je policiji također poznat od ranije po djelima zlouporabe droge, ali zasad je oslobođen sumnje u planiranje napada. 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja sva trojica su privedena pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a tijekom dana bit će predani sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Zbog kaznenog djela općeopasne radnje 47-godišnjaku i 56-godišnjaku prijeti do 5 godina zatvora.