ZADAR- FINA odlazi s Poluotoka, a zgrada u kojoj je ta služba, ranije SDK, vjerojatno će postati hotel. Tragom te neslužbene informacije iz Uprave smo dobili indirektnu potvrdu.

- Financijska agencija u okviru svojih poslovnih planova razmatra sve mogućnosti vezane uz racionalizaciju korištenja nekretnina, odnosno poslovnih prostora, pa tako i za lokaciju u Zadru, navodi se u odgovoru FINA-e na naš konkretan upit.
Službeno nam je potvrđeno kako je FINA rezervirala poslovni prostor u stambeno-poslovnom bloku „Tvornice kruha" u Murvičkoj ulici. Da bi postali vlasnici poslovnog prostora, koji će navodno biti pristupačniji strankama, FINA kao državna agencija mora provesti javnu nabavu. Isto je uradila ispostava Hrvatskih cesta koja je također iselila s Poluotoka u novi stambeni blok iznad SAS-a. Hoće li se zgrada, kojoj je FINA vlasnik, iznajmiti ili prodati o tome postoje spekulacije. 

Prema nekima, dobro upućenima, već se zna tko će je iz Zagreba kupiti i za koliko milijuna kuna. Prije 7 godina je u zagrebačkoj dnevnoj novini izašao tekst o tome koga treba iseliti s Poluotoka. Zgradu FINE, novinar je nazvao vilom.

Radi se o građevini iz 19. stoljeća koja je bila namjenski izgrađena za banku tijekom austrijske vlasti. Bila je opremljena s namještajem, izrađenim u industrijskoj školi koju je podigla trgovačka obitelj Bakmaz, doznajemo od zadarske povjesničarke umjetnosti dr.sci. Antonije Mlikote. Ona je pisala i o zgradi koja je namjenski izgrađena u poslijeratnoj obnovi Zadra u kojoj se nalazi „socijalno", odnosno službe dvaju fondova.

I sve zbog parkiranja, svih njih treba iseliti s Poluotoka, tvrde pobornici pretvaranja povijesne jezgre u turističko naselje bez domicilnog stanovništva i bez prava na Grad za kojim potrebu imaju građani. I zgrada mirovinskog i zdravstvenog osiguranja je na ispitivanju ekonomskog interesa za prodaju. Na naš upit koja je alternativa, odgovora nema. Kao ni konačne odluke hoće li se zgrada prodati. Vjerojatno ovisi o visini ponude kao isključivom interesu suvlasnika.