Radnici Vodovoda nedavno su u krugu zgrade te gradske tvrtke održali mirni prosvjed upozorenja tražeći plaće veće za minimalno 10-15 % te potpisivanje kolektivnog ugovora. Djelatnicima su podršku izrazili povjerenici SSKH-a i SSSH-a, Vinko Fabijan i Vedran Uranija, poručujući kako se Uprava tvrtke slaže s njihovim zahtjevima, a "problem" je u gradskoj upravi koja ih treba odobriti.

U razgovoru s direktorom Tomislavom Matekom doznajemo kako to baš i nije tako.

- Grad određuje plaću direktoru, a direktor radnicima. Meni za to nije potrebna suglasnost gradonačelnika, već na temelju poslovanja Uprava daje zadatak šefici financija koja potom radi analizu i utvrđuje uvjete za to. Djelatnici su me pitali dozvolu za sazivanje konferencije za medije u krugu tvrtke, ali u smislu predstavljanja rada novog vodstva sindikata s Maricom Iglić. Kasnije su to preinačili u prosvjed. Iz kojeg razloga - ne znam, rekao nam je Matek. 

Direktor Vodovoda otkrio nam je da je u trenutku preuzimanja te pozicije, 2012. godine, petero ljudi u tvrtki imalo plaće veće od one direktorske. 

- To ne može tako, ja sam im automatski umanjio plaće jer mora postojati red. Tu ima 60-ak različitih djelatnosti i shodno tome moraju se razvrstati iznosi od najniže do moje. Također, 2016. godine je došlo do povećanja plaće za 10 %. Meni su jasni njihovi zahtjevi, ali oni se prvo moraju dogovoriti tko će ih zastupati na pregovorima u ime 2 sindikata te poslati pisani zahtjev. To još nisu napravili, već su krenuli drugim putem, putem medija, poručio je Matek koji je na naš upit iznio iznos svoje plaće. To nije tajna, primam 12 tisuća kuna bruto, rekao je direktor gradske tvrtke.