Pomalo tajanstveno najavljena kao najveći slučaj pravosudnog nepotizma u povijesti Republike Hrvatske, današnja tiskovna konferencija u Općini Vir ponudila je javnosti nove skandalozne detalje vezane uz slučaj gradnje benzinske pumpe na otoku Viru. Načelnik Kristijan Kapović odmah je upoznao predstavnike medija sa smjerom i sadržajem nove pressice:

„Već sam govorio kako je cijeli ovaj cirkus oko benzinske pumpe na Viru sumrak pravne države te da smo dotaknuli u osinje gnijezdo, ali dogodilo se nešto za što smo mislili da je nemoguće", kazao je te potom javnosti ponudio novootkrivene pravosudno-obiteljske detalje i veze sa slučajem gradnje benzinske pumpe na otoku Viru:   

„Nakon što je bespravni graditelj prvo pokušao konzumirati nezakonitu dozvolu, sada pokušava spriječiti Općinu Vir u izvršavanju njezinih javnih ovlasti i zaustavljanja mafije da nezakonito stekne novce. Dakle, pravni zastupnik investitora Tri Bartola i izvođača radova Krekić Avangard, Franko Kotlar, podnosi 20. lipnja Trgovačkom sudu u Zadru zahtjev za privremenu mjeru kojom se traži razvlašćivanje javnih ovlasti Općine Vir i njezinih trgovačkih društava. Predsjednica Trgovačkog suda je sestra odvjetnika Kotlara, Ardena Bajlo, a zahtjev je predao njezin rođeni sin David Bajlo, odvjetnik iz ureda svog ujaka. Istoga dana, u roku od 24 sata, Trgovački sud donosi rješenje. Ujutro oni predali, a Trgovački sud popodne riješio predmet! Zamislite te brzine! Sutradan 21. lipnja iz Trgovačkog suda traže naše očitovanje o njihovom rješenju", sarkastično ukazuje načelnik Kapović na brzinu i obiteljsko-pravosudne veze u slučaju koji je, kako je kazao, postao cirkus nezakonitosti. Evo zašto: 

„Što Trgovački sud u Zadru ima s ovim predmetom? Pa nema Općina Vir neke gospodarske odnose s Tri Bartola i Krekić Avangard? Nemamo mi dugove ili zaostala plaćanja, fakture ili nešto slično. Trgovački sud je totalno nenadležno tijelo u ovom predmetu; ono nema ovlasti ukidati jedinici lokalne samouprave prava i nadležnosti koje im je dala država. Dakle, brat Franko Kotlar i sin David Bajlo nezakonito traže od svoje sestre i majke Ardene Bajlo da se razvlasti država, odnosno da se Općini Vir ukinu javne ovlasti i da se razvlasti cijeli javni sustav. Ovo je skandal europskih razmjera, zbog čega ide prijava Ministarstvu pravosuđa i pravosudnoj inspekciji, potom predstavka svim mogućim pravosudnim institucijama u Republici Hrvatskoj. Svi će znati da rođeni brat daje svojoj sestri prijedlog za privremenu mjeru i da se njegov predmet rješava u roku kraćem od 24 sata, a da taj isti predmet vodi njezin rođeni sin. Pa, gdje to još postoji? Ovoga nema na kugli zemaljskoj. Zamislite tog očaja u branjenju kriminala. Ovdje se državne institucije stavljaju u obranu organiziranog kriminala" - ističe načelnik. 

Sve se to dogodilo, posebno je istaknuto u priopćenju za medije, u trenutku kada Općinsko vijeće Općine Vir donosi Odluke po kojima će se zaustavljati bespravna gradnja te bez obzira na dokument Ministarstva graditeljstva koji je utvrdio nezakonitost građevinske dozvole. Tako je načelnik Kapović ponovio kako je još od veljače, nakon preuzimanja predmeta u prosincu 2017. godine, nadležno Ministarstvo graditeljstva izvršenim nadzorom nad građevinskom dozvolom - utvrdilo kako je dozvola nezakonita te kako Upravni odjel za prostorno građenje Zadarske županije mora pokrenuti stegovni postupak protiv službenice županijskog Upravnog odjela koja je investitoru „Tri Bartola" izdala građevinsku dozvolu, odnosno protiv županijskog pročelnika ukoliko se stegovni postupak ne provede.

„To nije rekla-kazala, to su činjenice i službeni nadzor Ministarstva graditeljstva koji nam je dat na uvid, a riječ je o dokumentu Zadarske županije. Nakon svega zadarski župan kaže da će poništiti građevinsku kada nadzorno tijelo utvrdi nezakonitost, iako posjeduje taj dokument već pet mjeseci. Pa, tko je tu lud?", pita se virski načelnik.   

„Da se zakon poštuje te da institucije rade svoj posao, ove tiskovne konferencije ne bi bilo. Ovako, cijeli jedan sud pokušava se staviti u obranu kriminala i to na krajnje bezobziran način. Brat od sestre traži zaštitu i sin od mame traži zaštitu, sve da bi se branio privatni interes klijenata. Ovo nije sumrak pravne države, ovo je katastrofa" - još je poručio virski načelnik.

POLICIJSKA I PRAVOSUDNO-OBITELJSKA BRZINA

„Uhapsili su me, dali mi tri prekršajne prijave i jednu kaznenu bez materijalnog dokaza i osnove. Dapače, imamo materijalni dokaz, odnosno video snimku, koji je u moju korist. Nisam na grub način, kako me se tereti, remetio javni red i mir. Upravo suprotno, ljudima sam davao vodu, sa svima se pozdravio i sve umirio objašnjavajući kako će s most deblokirati čim dođu policija i mediji", sarkastično se pozvao virski načelnik na primjere brzine kojom je tretiran slučaj blokade Virskog mosta od strane Policije te brzinu Trgovačkog suda koji istog dana rješava predmet izvan svoje nadležnosti:
„Kad je obitelj uključena u priču, niti 24 sata ne prolazi do donošenja rješenja. Kada nekoga treba lažno optužiti i teretiti, optužnice se dižu u roku kraćem od 24 sata bez materijalnih dokaza", još je dodao Kapović.

KAPOVIĆ: NETKO JE UZEO TEŠKU LOVU

„U panici i očaju zbog razotkrivanja zloporabe položaja i ovlasti institucija, branjenju neobranjivoga, u situaciji gdje se privatnoj osobi želi omogućiti da preko noći zaradi milijune eura, branjenju putem županijskih institucija i PU zadarske i nedjelovanja represivnog aparata, koji šute već mjesecima, ovo je već previše. U svakoj državi postoji mafija, ali ovdje mafija ima svoju državu. Drugim riječima, izgleda da u Zadarskoj županiji ima svoju Županiju. Ovdje je netko uzeo tešku lovu, jer da nije - ne bi se ovako branili. Tražit ćemo izuzeće Trgovačkog suda u ovom predmetu, a naš pravni tim ćemo dodatno ojačati kako bi osnažili našu pravnu zaštitu", najavljuje načelnik Kapović nove mjere i pravne korake.