Današnja sjednica Županijske skupštine prekinuta je već na samom početku dnevnog reda, nakon Aktualnog sata i dviju točaka o radu i proračunu Županije. 

Nervoza se osjetila od samog jutra. Prvo je Akcija mladih najavila "neviđene stvari" do kojih ipak nije došlo jer sastanak Odbora za izbor i imenovanje nije održan. Nakon toga Željko Šoša je u ime Kluba vijećnika HDZ-a zatražio skidanje s dnevnog reda izvještaja Županijske uprave za ceste, kojeg su oporbeni vijećnici ocijenili "katastrofalnim" te isti nije prošao na odboru. Jenoglasno je usvojen zaključak po kojem će se sve točke o godišnjim izvještajima o poslovanju županijskih ustanova i institucija automatski skinuti u slučaju da predstavnik iste u trenutku rasprave ne bude nazočan, što je postala ustaljena praksa brojnih direktora i ravnatelja. 

Županijska je praksa i da se izvještaji, za razliku od sjednica Gradskog vijeća, ne prezentiraju pred vijećnicima, već oni postavljaju pitanja na temelju ranije dobivenih materijala. Na to je upozorio vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša koji je predstavljanje godišnjih izvještaja započeo pitanjem za sve predstavnike: "Jeste li u tijeku svog mandata bili pod pritiskom političke kaste da zaposlite nekog nesposobnog uhljeba i time doprinijeli iseljevanju mladih Hrvata?" 

Predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar izrekao je opomenu Rubeši te ga zatražio da se udalji s govornice. Oporbeni vijećnik u svom upitu nije pronašao nikakvu uvredu koja bi predstavljala povredu poslovnika te je odbio napustiti govornicu. Ova je situacija označila neočekivani kraj današnje sjednice, a novi datum održavanja rasprave za više od 40 točaka još nije potvrđen. Prekidanje sjednice iznenadilo je i samog Rubešu koji je u svom stilu pratio Lončara do ulaska u automobil i isto snimio. Predsjednik Županijske skupštine cijelim mu putem nije htio odgovarati na pitanja. 


View on YouTube