ZADAR- Po objavi natječaja za ravnateljsko mjesto u Narodnom muzeju, doc. dr. Zlatko Begonja podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Muzejskog vijeća koje je raspisalo natječaj, završen prošlog petka.

"Zlatko Begonja podnio je ostavku na mjesto člana i predsjednika Muzejskog vijeća zbog novog profesionalnog angažmana na Sveučilištu u Zadru. Ta činjenica ne utječe na tijek izbora ravnatelja Narodnog muzeja Zadar, a župan Božidar Longin će u skorom razdoblju imenovati novog člana Muzejskog vijeća, ustvrdio je nadležni pročelnik Ivan Šimunić koji je bio predsjednik Upravnog vijeća Narodnog muzeja dok u studenom prošle godine župan nije imenovao u Begonju. On je tada najavljen kao kompetentna osoba za rješavanje kadrovskih problema  u Narodnom muzeju. Bila je to iznenadna odluka župana Longina koji je prvotno odredio da će mr. sci Nensi Segarić biti predsjednica Muzejskog vijeća Narodnog muzeja.

Povjesničar Begonja je u obrazloženju za razrješenjem naveo kako je nedavno izabran za pročelnik Odjela povijesti Sveučilišta u Zadru što će preuzet s novom akademskom godinom. Zbog novih obaveza, ne želi se s ničim baviti osim obavezama na odjelu. Doznajmo da je zbog istog razloga podnio ostavku na članstvo u Upravnom vijeću HNK Zadar u kojem je godinama bio član.  Kao HDZ-ova kadar Begonja je tijekom prošlih godina bio u sastavu više Upravnih vijeća u županijskim ustanovama, a svoju prvu nadzorničku ulogu imao je u Tankerskoj plovidbi.