Zadarski Vodovod nositelj je javnog natječaja vrijednog 17 milijuna kuna za izvođenje radova na obnovi vodovodne mreže, odnosno izgradnji sustava za upravljanje gubicima vode. 

Gradska tvrtka završila je prošle godine među top 10 "gubitaša" vode, no direktor Tomislav Matek objašnjava kako ta statistika baš i ne stoji. 

- Riječ je o pokazatelju u postocima, a ne kubicima vode. Primjerice, Zagreb nije na listi, a gubi preko 50 milijuna kubika vode godišnje, dok Zadar između 18-20 milijuna kubika, istaknuo je Matek, objašnjavajući kako je Ministarstvo na razini cijele Hrvatske osiguralo oko 100 milijuna kuna za Program za smanjenje gubitaka vode. 

Vodovod ove godine na raspolaganju ima 8 750 000 kuna, dok će ostatak dobiti sljedeće godine. Omjer sufinanciranja države i lokalne samouprave iznosi 80/20 %, a s obzirom da se preko ljeta radovi ne mogu izvoditi, nije realno da ćemo ta sredstva potrošiti do kraja godine. No rekli su nam da će ona bez problema biti prebačena na sljedeću godine, rekao nam je Matek.

Radovi obuhvaćaju izgradnju okana, puštanje u rad i kasnije održavanje novo uspostavljenih zona, uključujući i aktivno djelovanje kroz traženje curenja i sanacije istih, ali i edukaciju djelatnika društva koji bi nakon dvije godine trebali biti u stanju samostalno kontrolirati gubitke vode. Mjesto izvođenja radova je područje Zadra, Bibinja i Sukošana, a rok za dostavu ponuda za ovaj milijunski posao je 25. srpnja do 10 sati.

Očekivani rezultat smanjenja gubitaka je minimalno 40%, poručio je direktor Vodovoda.