ZADAR - Veleposlanik Japana u RH Keiji Takiguchi bio je u nedjelju na zadarskom Forumu. Dan ranije gradonačelnik Branko Dukić bio je u Splitu gdje je bila svečanost povodom 25 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana. Povod je bio dolazak japanskog broda Obalne straže u Split što je rijetka pojava. S brodom su doplovili i umjetnici 7. lipnja 2018.

Veleposlanstvo Japana u suradnji s turističkim zajednicama Grada Splita i Grada Zadra organizira koncerte dua na shamisenu i taiko bubnjevima (Keisho Ohno na shamisenu i Kenji Furudate na taiko bibnjevima). Izvođači svoje nastupe izvode klasičnim tehnikama na tradicionalnim instrumentima.
S njima je u Zadar stigao i veleposlanik ali ga na forumu nije dočekao Ante Rados direktor TZ Grada koji je zahvaljujući diplomatskim odnosima odveo svoju klapu da pjevaju po Japanu. Nije bilo ni gradonačelnika Zadra u kojem se priređuje Tuna&sushi festival baš na poticaj bivšeg japanskog veleposlanika. Kako taj festival u svom nazivu ima vino, domaćinstvo japanskom veleposlaniku  na Forumu  pružili su Kraljevskih vinograda iz Petrčana koji dio svog vinskog asortimana izvoze u Japan kao jedni od rijetkih iz Hrvatske.