ZADAR- Odjel za upravljanje gradskom imovinom proveo je tijekom proljeća  dva natječaja za zakup gradskih prostora od kojih je većina na Poluotoku. Jedan je bio u ožujku ali kako za dio prostora nije bilo interesa na natječaju, u svibnju su početne cijene smanjene. Bolje manje nego li zatvaranje, procijenili su nadležni ali ni taj natječaj uoči turističke sezone nije donio velikog odaziva. 

Ugovor o zakupu sklopljen je za najam 11 poslovnih prostora, doznali smo iz informacije koju su nam proslijedili iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom. Poslovni prostor od 10 kvadrata u Ulici Biskupa J. Divnića br. 4. dobila je tvrtka Centrum urbis 13,50 eura/m2.
S Cidarisom je ugovoren zakup poslovnog prostora koji je sudski vraćen Gradu Zadru s ulazom u dvorištu Ulice Braće Vranjanina 9. S Ugostiteljskim obrtom Tonka koji ga je slici 17,90 eura/m2 u Kovačkoj 4 ugovoren je najam poslovno prostora licitiranog na 17,90 eura/m2. Advent Zadar s ponudom od 31,5 eura/m2 dobio je ugovor za zakup poslovnog prostora u Ulici Madijevaca 3.

Najskuplji zakup od 60 eura po metru četvornom ugovorila je s Gradom Zadar tvrtka Sezonska izložba iz Splita, osnovana u veljači ove godine za 20 kuna. Početna cijena za prostor od 26 kvadrata na Narodnom trgu 5 u kojem je bio Turističko informativni centar, iznosila je 50 eura. Iz Odjela za upravljanje gradskom imovinom napominju kako je za taj prostor ugovor zaključen do pravomoćnog okončanja predmeta povrata nacionalizirane imovin, a maksimalno na 5 godina.

S društvom AD-Mehanika, koje je dalo ponudu na 15,5 eura/m2 ugovoren je poslovni prostor na Obala kneza Branimira 8., Prostor u Varoškoj 6 zakupio je ugostiteljski obrt Amfora s ponudom od 25.20 eura po metru četvornom. U Ulici V. Papafave, Grad Zadar je iznajmio dva poslovna prostora. Jedan ugostiteljskom obrtu Bello zakupio za skladište u Ulici V. Papafave br. 1. Njihova je ponuda bila 30 eura/m2. Drugi prostor od 54 kvadrata namijenjen je putničkog agenciji. Zakup je ugovoren s agencijom Terra Travel čija je ponuda iznosila 17,90 eura/m2.

Po svibanjskom natječaju potpisano je znatno manje ugovora. Iz Grada Zadra su ugovorili s Agave grupa zakup poslovnog prostora od 153 kvadrata u Ulici plemića Borelli 8., Ta nova tvrtka javila se i jedina i na natječaj u ožujku s ponudom od 14,4 €/m2, ali nisu imali traženi uvjet (BON 2). Na svibanjskom natječaju su donijeli potvrdu o bonitetu i licitirali s nižom mjesečnom najamninom koju su spustili u Odjelu za upravljanje gradskom imovinom na iznosu od 10,04 €/m2.

Drugi ugovor je sklopljen s tvrtkom Lotos s ponudom u iznosu od 36,69 €/ za poslovni prostor u ul. M. Klaića 4. S poznatim zakupcem gradskih prostora, tvrtkom Intex promet iz Zagreba ugovoren je poslovni prostor u Ulici M. Klaića 7. Oni su na natječaju dali ponudu od 35 €/m2