Od malena je imala empatiju prema drugima, posebno onima kojima je pomoć potrebna. Moja Lara znatiželjna je djevojčica, uporna u svom naumu i cilju, a uz to uvijek obzirna prema drugima, priča nam Ivana Zrilić, ponosna majka učenice šestog razreda Osnovne škole Krune Krstića i dobitnice posebnog priznanja „Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Lara je u utorak u Zagrebu preuzela nagradu od ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, a priznanje je dobila na temelju izbora predsjednice Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzane Ritz. Deset godina je prošlo otkad je njezin sin, zagrebački maturant Luka, preminuo od posljedica ozljeda koje su mu zadali njegovi vršnjaci. Nakon tragične smrti, Lukini organi su donirani pacijentima, a osnovana je zaklada koja se bori da se ovakvi slučajevi više ne ponove te uručuje godišnje nagrade učenicima koji promiču humane vrijednosti. 

Zadarska učenica od 1. do 4. razreda pomagala je dječaku s Down sindromom s kojim je sjedila u klupi. Igrala se s njim i uvijek pazila na njega. Kad je stigla u 5. razred, prva je pružila ruku učenici koja se nije odmah uklopila u novo okruženje. Uvidjevši to njezina razrednica Tatjana Zorić nije dvojila - znala je da Lara zaslužuje ovo vrijedno priznanje.

- Nisam ovo očekivala, samo volim pomagati drugima. Trudim se da ih prihvate i tada drugi učenici na to dobro reagiraju. Kad pomažem nekome, sretna sam jer vidim da je netko drugi sretan, rekla nam je Lara, skromna djevojčica s velikim srcem zahvaljujući čijim je dobrim djelima OŠ Krune Krstića dobila 10 tisuća kuna za rad na prevenciji nasilja i promicanju tolerancije među školarcima.