Zajednica tehničke kulture Zadarske županije u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Telašćica predstavlja LJETNU ŠKOLU ZAJEDNICE TEHNIČKE KULTURE - TELAŠČICA 2018 koja se uspješno realizira već petu godinu za redom. 

Škola će se odvijati u periodu 16. do 23. lipnja, a sudionici škole su odabrani učenici završnih razreda osnovnih škola iz Zadarske županije, djeca koja su postigla školski uspjeh sudjelovajući na natjecanjima iz raznih predmeta.

Osnova projekta je sedmodnevni boravak djece u Parku prirode Telašćica u kojem 7 različitih udruga Tehničke kulture organizira zanimljiv, zabavan i edukativan program za djecu i to u neposredno prirodnom ambijentu. Između brojnih sadržaja i programa koje prezentiraju razne udruge i uprava PP Telašćica učenici imaju priliku:

1. upoznati se s prirodnom kulturnom baštinom Parka prirode Telašćica. Brodom će razgledavati klifove, otočiće Veliki Garmenjak, Mali Garmenjak, Tanjurić i Sestrica Reciklažom otpada kroz edukativne radionice. Djeca će imati priliku proći novi Adrenalinski park prilagođen njihovom uzrastu na Slanom jezeru unutar Parka. Također, djelatnici Parka učenike će upoznati sa zanimljivim poslovima vezanim za upravljanje parkom prirode i načinima na koji se brine o prirodnoj i klultumoj baštini unutar zaštićenog područja.

2. upoznati se sa ronjenjem kroz predavanje na temu ronjenja, praktične vježbe za uspješno korištenje ronilačke maske i peraja i sudjelovati u malom tečaju plivanja s monoperajom. Djeca će uz pomoć voditelja iz ronilačkog kluba imati priliku prijeći podvodnu poučnu stazu koja na zanimijiv i interaktivan način prikazuje bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta unutar Parka prirode.

3. upoznati se sa osnovama radioamaterizma i goniometrije, prisustvovati amaterskom radio contestu. Sudjelovati u intemom natjecanju izinedu polaznika škole u radioamaterizmu.

4. upoznati se sa osnovama fotografije i filma, fotografiranjem, snimanjem. Praktična nastava odvijat će se na svjetioniku Veli rat i plaži Sakarun.

5. upoznati se s planinarskom opremom, planinarenjem i speleologijom, pristustvovat će vježbi spašavanja unesrećenog na nepristupačnom terenu. Sudjelovati u pokaznom penjanju sa članovima HGSS-a na kamenolomu u Savru. 

6. u sklopu astronautike učenici su izrađivali rakete s padobranima i lansirati iste, te na vidikovcu Grpašćak promatrati noćno nebo uz stručno objašnjavanje. 

7. prisustvovati poučnom predavanju voditelja Aerokluba. u skolpu programa učenici će se upoznati s izradom letećih modela Tomi i Kumulus. Sudjelovati u pripremi, reguliranju i natjecanju s novoizrađenim modelima Misija projekta je popularizirati kreativni rad, stvaralaštvo, i svrsishodno angažiranje u slobodnom vremenu, probuditi interes da kroz upoznavanje s radom udruga i sami u budućnosti vide svoje mjesto u njima te mogućnost djelovanja kroz udruge za zajednicu. Ljetna škola se odvija u kampu u Parku prirode Telašćica te se djecu na taj način približava i prirodnom bogatstvu Zadarske županije kroz iskustvo i cjelodnevne boravke u prirodi.