Zadarska policija otkrila je prijevaru vrijednu gotovo 14 milijuna kuna! Nakon što su zaprimili prijavu Porezne uprave, policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta, u suradnji sa središnjim uredom Ministarstva financija i županijskim državnim odvjetništvom, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom vlasnika različitih tvrtki, 45-godišnjakom i 40-godišnjakom sa zagrebačkog područja te 65-godišnjakom iz Bjelovara. Svi su policiji poznati od ranije, ali njihova imena nisu bila prisutna u javnosti.

Istraga je trajala mjesecima, a završila je današnjim privođenjem trojice policijskom nadzorniku PU zadarske. Modus operandi prijevare objasnio je Tomislav Škara, voditelj Odjela gospodarskog kriminaliteta. Prijavljene osobe, od kojih jedna posjeduje tvrtku registriranu u Pagu, izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza i neosnovanom naplatom pretporeza, tijekom 2015. i siječnja 2016. godine u poslovnim knjigama prikazivali su neistinite poslovne događaje i račune za fiktivne građevinske radove i isporuku drvne mase. Time su oštetile državni proračun za 4.739.123,56 kuna. Osim države, 45-godišnjak, inače paški ugostitelj, oštetio je i njemačku tvrtku koja mu je za isporuku drvne mase po osnovi predujma isplatila 5.1 milijun kuna. Novac je podigao za osobne potrebe, a dio robe u iznosu od 3,6 milijuna kuna nikad nije isporučio stranoj tvrtki.

- Radi o osobama koje nisu s našeg područja, tako da se dio kriminalističkog istraživanja provodio i u drugim gradovima, gdje su izvršene pretrage domova i drugih prostora koje koriste prijavljeni, a kojom prilikom je izuzeta obimna poslovna dokumentacija. Radi se o dokumentaciji koja nije samo vezana za ova kaznena djela, nego će rezultirati novim kriminalističkim istraživanjima, otkrio je na današnjoj konferenciji za medije šef krim policije Bore Mršić dodajući kako se ovaj oblik gospodarskog kriminaliteta često kolokvijalno naziva kružne prijevare u sustavu PDV-a.