U krugu zgrade gradske tvrtke „Vodovod" danas je održan prosvjed upozorenja radnika jedne od, kako ju je nazvao sindikalist Vedran Uranija, najznačajnih zadarskih i regionalnih tvrtki o kojoj ovisi gospodarstvo Zadra i šire. 

- Ovo je mirni prosvjed upozorenja u ime 130 od ukupno 290 djelatnika tvrtke. Zahtjevi su jasni - tražimo plaće veće za minimalno 10-15 % i potpisivanje kolektivnog ugovora. Tvrtka već duže vrijeme dobro posluje, s milijunima u pozitivi, a plaće ostaju niske. Do posljednjeg povećanja plaća došlo je prije nekoliko mjeseci, ali ono je bilo neznatno. Direktor tvrtke Tomislav Matek slaže se s našim zahtjevima, ali ne može ništa bez Grada koji kao vlasnik limitira plaće. To nije u redu, ne može Grad limitirati plaće u tvrtkama koje dobro posluju, prošlo je vrijeme socijalizma. Tražimo radikalnu promjenu takve politike, poručio je Uranija dodajući kako je današnji prosjed upozorenja dio njihove kampanje za veće plaće koja je u proteklih pola godina već ostvarila rezultate u pojedinim javnim i privatnim tvrtkama.

Marica Iglić kao nova sindikalna povjerenica Vodovoda nije imala točne podatke o najnižoj plaći, no poručila je kako je riječ o iznosu od oko 3 tisuće kuna. 

- Naši radnici su vrijedni i pošteni te dobro odrađuju svoj posao i za to trebaju biti adekvatno plaćeni, poručila je Iglić. 

Vinko Fabijan, županijski povjerenik SSKH, istaknuo je kako je najveći problem što Vodovod kao najjača komunalna tvrtka nema kolektivni ugovor.

- Diljem Hrvatske svi imaju kolektivne ugovore, a u Zadru postoje jedva dva. Štoviše, u Nadzornom odboru Vodovoda nema predstavnika radnika. Moramo promijeniti ovaj način funkcioniranja, pojačati rad sindikata i ne bojati se, poručio je Fabijan.

Sindikalisti su naglasili kako traže povećanje plaća za sve radnike, ali s posebnim naglaskom na naugroženije, one s nižom ili srednjom stručnom spremom. Prema riječima Uranije, Vodovod godišnje za plaće izdvaja između 2 i 2 i pol milijuna kuna, a ako se njihovi zahtjevi usvoje taj će se iznos povisiti za pola milijuna kuna.

- No financije su dobre, novca ima. Sredinom mjeseca na ovu temu održat ćemo sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem. Vjerujem da će pregovori ići u dobrom smjeru, a ako ipak ne bude sluha za djelatnike Vodovoda, provest ćemo sindikalne akcije u vidu prosvjeda i štrajka, najavio je povjerenik Teritorijalnog ureda SSSH Zadar.