Dva dana prije vatrogasne sezone sve je poznato osim kada će točno požari planuti i tko će ih gasiti. Ako je suditi po vijestima koje stižu iz različitih općina Zadarske županije, imat ćemo još jedno ljeto divljenja vatrogascima koji praktički goloruki gase požare jer opreme nema ili je neispravna.

Posljednji slučaj u nizu je DVD Novigrad, čiji zapovjednik Ivan Čulina kaže da su vozila koja su do sada koristili, a proizvedena su 1978. i 1983. godine, nisu popravljena jer je za reparaciju trebalo 25.000 kuna. Niti oni taj novac imaju, niti se kramu isplati popravljati, pa u ljeto idu s jednim kombi vozilom kojim mogu prevoziti vatrogasce na požarište.

- Budemo li na vrijeme reagirali, a u tome će nam pomoći kamere za nadzor koje su ove godine postavljene, moći ćemo pumpom gasiti požare na otvorenom do kojih budemo mogli pristupiti. Nažalost, opreme za zahtjevnije požare nemamo, kaže Čulina.
Nedavno smo izvijestili kako u Viru neće tko imati gasiti požare jer je tamošnji DVD na putu u stečaj. Osim što nisu imali novac za popravak vozila, ostala su nepodmirena dugovanja pa je FINA pokrenula postupak zbog neplaćanja dužeg od 120 dana.

- Održali smo niz sastanaka i stekli uvid u probleme na terenu. U tijeku je nabavka opreme preko HVZ u dogovoru s Hrvatskim šumama, no teško je očekivati da ta vozila i oprema stignu u ovoj protupožarnoj sezoni, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Boris Jović. Tamo gdje jedinice lokalne samouprave ne mogu ispuniti svoje obveze i gasiti požare, zapovjednik će uputiti specijalne snage. No dok se oni probiju cestom prema Viru u vrijeme ljetne gužve može izgorjeti cijeli otok.

Toga je svjestan i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, koji je odlučio riješiti situaciju s tamošnjim DVD-om.

- Zaprimili smo na protokol zahtjev dvije trećine članova DVD Vir prema predsjedniku Miroslavu Glavanu za sazivanjem izvanredne skupštine u roku od osam dana. Nakon što se održi Skupština te raščisti situacija Općina Vir će osigurati sredstva za daljnji rad, izvijestio nas je načelnik Općine Kristijan Kapović.

POSTAVLJENE KAMERE ZA DETEKCIJU POŽARA
Od ove godine na požare će paziti videosustav kojeg su Hrvatske šume postavile na 11 vidikovaca u Zadarskoj županiji. Signal o pojavi dima kamere šalju ravno u Operativni centar pa bi vatrogasci u vrlo brzom roku trebali stizati na požarišta.