Posljednja dva dana Opća bolnica Zadar bila je mjesto održavanja tečaja minimalno invazivne kirurgije prsnog koša (VATS), prvog takve vrste u Hrvatskoj. Na edukaciju kod dr. Ivana Bačića, specijalista opće kirurgije i subspecijalista torakalne kirurgije, stigli su liječnici iz svih krajeva Hrvatske. 

- Godinama smo usavršavali tu metodu te stekli iskustvo i znanje koje smo htjeli prenijeti na liječnike koji su izrazili želju da uče od nas. Riječ je o velikim zahvatima, a ovo je prilika da i drugi centri dosegnu taj nivo minimalno invazivne kirurgije prsnog koša kakva se prakticira u svijetu. Cilj je da Hrvatska ne ovisi samo o jednom ili dva centra koja to rade, već da to postane način razmišljanja koji će se etablirati u svim centrima kako bi pacijenti dobili adekvatno i stručno liječenje, poručio je voditelj Odjela poliklinike i dnevne bolnice kirurgije. 

Dr. Bačić je uz šefa kirurgije dr. Jašu Pavića i zamjenika ravnatelja dr. Edija Karuca ovu edukaciju predstavio kao novi korak u razvoju zadarske torakalne kirurgije koja je prva počela s primjenom ovih zahvata.

- Na početku smo imali manjih problema u vidu nedostatka adekvatne opreme. No uspjeli smo je nabaviti i sada radimo s najmodernijom tehnologijom. Dr. Bačić je liječnik koji je u Hrvatskoj izveo najviše ovakvih zahvata važnih za liječenje bolesti grudnog koša, prvenstveno malignih bolesti pluća. Postigao je zavidne rezultate, a zadarski odjel postaje vrlo jaki centar za torakalnu kirurgiju u Hrvatskoj, naglasio je dr. Pavić. 

Jedan od polaznika dvodnevnog tečaja bio je i dr. Andrej Angelini iz Pule. 

- Ovo je veliko iskustvo. Kod nas radimo torakalnu kirurgiju, ali ne ovaj tip. Stoga nam je ovo poticaj da i mi krenemo s tim. U medicini je edukacija uvijek bitna, bez nje ne možemo dalje, istaknuo je dr. Angelini. 

Dr. Bačić izrazio je zadovoljstvom radom polaznika te ponos svojim zadarskim timom. 

- Ovo je uspjeh cijele bolnice. Ja sam samo figura koja to radi, ali ne možete to napraviti sami, skromno je poručio zadarski kirurg.