Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Gradu Zadru bespovratna sredstva u iznosu od 33 150 000 kuna za projekt Centra za mlade na prostoru bivše vojarne Stjepana Radića. 

Tim povodom gradonačelnik Branko Dukić s pročelnicima Šimom Erlićem i Radovanom Dunatovom, ravnateljicom Gradske knjižnice Dorotejom Kamber-Kontić i predsjednikom Vijeća za mlade Juricom Bosnom održao je konferenciju za medije ispred zgrade budućeg Centra za mlade.

Dukić je istaknuo kako ga iznimno veseli što je vijest o financiranju projekta izgradnje Centra za mlade stigla upravo uoči početka drugoga po redu urbanog festivala „KvartArt" u kojem su se pronašli mladi ljudi i kojim je Grad čitav prostor bivše vojarne već dao mladima na kreiranje i upravljanje, a time mu definirao buduću namjenu.

- Upravo ovaj prostor i njegova buduća namjena na najbolji način prikazuje naša nastojanja revitaliziranja napuštenih ili zapuštenih urbanih prostora i integraciju mladih. Centar za mlade definitivno je strateški projekt koji će svojim sadržajem ovaj prostor integrirati u urbano tkivo grada, na jedinstven, mladalački kreativan i dinamičan način, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Erlić izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zadar napokon uspio dobiti sredstva da sva ta nastojanja dobiju konačan oblik i svrhu u realizaciju Centra za mlade koji se planira napraviti u sljedećih 26 mjeseci.

- U prizemlju Centra bit će prostori za udruge, mlade i izvedbene djelatnosti i velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za udruge. Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom, istaknuo je Erlić dodavši da će priprema preostale potrebne dokumentacije potrajati do kraja godine nakon čega se očekuje natječaj za izvođača radova. Što se tiče modela upravljanja Centrom o tome će se odlučiti tijekom sljedeće dvije godine.

PROJEKT DUG DVANAEST GODINA

Pročelnik za kulturu i šport, Dunatov podsjetio je kako je sve krenulo. Zbog potrebe ojačavanja zadarskog Sveučilišta Grad Zadar, svojedobno je dao nekadašnji Dom mladeži na upravljanje Sveučilištu nakon čega se ukazala potreba za osnivanjem novog Centra za mlade.

- Tada smo odlučili pokušati dobiti ovu zgradu i pretvoriti je u Centar za mlade. Ovaj projekt od ideje do današnjeg dana traje punih 12 godina. Bio bi i prije realiziran, no 2008. godine došlo je do ekonomske krize, iz proračuna Grada Zadra nije se mogla financirati izgradnja, a tada nismo bili niti u EU da bi mogli koristiti europska sredstva. Sad su se posložili svi elementi i raduje me da ćemo ovu zapuštenu zgradu pretvoriti u prekrasan Centar za mlade, kazao je Dunatov i zahvalio svim gradonačelnicima koji su do danas radili na ovome projektu.

GRADSKA KJIŽNICA JOŠ BOLJA I SUVREMENIJA

Ravnateljica Gradske knjižnice naglasila je koliko je Centar za mlade značajan za daljnji razvoj Gradske knjižnice.

- Sadržajni i idejni projekt novog dijela Gradske knjižnice radili smo davno kada su potrebe i navike naših korisnika bile drugačije. Stoga ćemo napraviti promjene koje ne zahtijevaju izmjene glavnog projekta, a idu u korak s novim vremenom i potrebama knjižnice i njezinih korisnika. Umjesto računalnih učionica osmislit ćemo prilagodljive prostore za različite aktivnosti, a prostor medijateke bit će odjel za mlade i usluge za mlade, najavila je Kamber-Kontić.

CENTAR DRUŽENJA I KREATIVNIH IDEJA

Predsjednik Savjeta mladih Jurica Bosna iskazao je zadovoljstvo što će mladi u Zadru napokon dobiti svoj prostor gdje će moći izraziti svoje kreativne potencijale.

- Savjet mladih je 2013. proveo istraživanje o potrebama mladih u Zadru. Tim istraživanjem doznali smo da je mladima potreban prostor za zajedničko druženje i razmjenu informacija. Centar za mlade će vjerujem upravo zadovoljiti tu njihovu osnovnu potrebu te će pridonijeti njihovoj aktivnijoj participaciji u društvu. Za Savjet mladih važno jer ćemo iz ovog Centra dobivati i druge informacije o mladima te ćemo se moći aktivnije zalagati za njih i biti posrednici s gradskom upravom, istaknuo je Bosna.

Nakon konferencije za medije gradonačelnik Dukić sa suradnicima, obišao je projekt uređenja trga "Žutinel" i projekt proboja puta odnosno prolaza koji se veže na knjižnicu - projekt "Zeleniše", pobjedničke projekte mladih zadarskih arhitekata s prošlogodišnjeg KvartArta i Gradionice, a koji će biti dovršeni i predstavljeni javnosti u petak kada počinje drugi urbani festival mladih, KvartArt 2018.godine.

Na linku možete pogledati video projekciju budućeg Centra za mlade u Zadru.