U subotu 16. lipnja 2018.g. u 10 sati ispred Mjesnog odbora Petrčane (iza Konzuma) održat će se mirni prosvjed protiv izgradnje planiranog parapetnog zida i sanitarnog čvora na rivi u Petrčanima.

Mjesni odbor Petrčane i Građanska inicijativa Petrčane pozivaju sve zainteresirane da svojim dolaskom podrže akciju i izraze svoje nezadovoljstvo sadašnjim izgledom projekta. "Zalažemo za pravo na pogled prema zalazu sunca, moru i horizontu", ističu u pozivu.
Istovremeno je na stranici Change.org pokrenuta peticija protiv izgradnje zida i javnog zahoda na rivi.

"Izgradnja obalnog pojasa u Petrčanima jedna je od glavnih investicija Županijske lučke uprave Zadar u 2018. godini i prvi veliki infrastrukturalni projekt u mjestu Petrčane u zadnjih 30 godina.

Od kada je idejni projekt predstavljen prije 10 godina, nakon čega je prošao i javnu raspravu, došlo je do značajnih odstupanja u izvedbi. Nova rješenja i intervencije u projekt nisu predstavljene zainteresiranoj javnosti i mještanima Petrčana. Tek kada je krajem travnja izvođač počeo graditi betonski zid viši od 2 metra postalo je jasno da je projekt značajno izmijenjen, te da će zauvijek promijeniti vizuru sela i sakriti horizont na jednom dijelu rive. Istovremeno se postavlja pitanje zašto je potrebno izgraditi sanitarni čvor na centralnom, reprezentativnom dijelu rive.

Molimo nadležna Ministarstva, županijske i gradske odjele da uzmu u obzir drastična odstupanja od projekta, te zaustave gradnje. Apeliramo i osobno na ministra Olega Butkovića koji je skoro posjetio gradilište u Petrčanima da se zauzme za realniju intervenciju i izgradnju na pomorskom dobru.

Zanimljivi su i rokovi izgradnje: sadašnji radovi su planirani do 15.07., kada je mjesto Petrčane već prepuno turista i posjetitelja. A turizam je jedina gospodarska grana razvijena u Petrčanima...

Molimo sve zainteresirane da svojim potpisom izraze nezadovoljstvo planiranom arhitektonskom izvedbom centralnog dijela obalnog pojasa u Petrčanima (rješenje novog mula u centru Petrčana)", stoji u peticiji.