Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je rezultate Poziva za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini. Dječjim vrtićima iz Zadarske županije odobrena su sredstva u iznosu od 9 milijuna kuna.

U uspješnoj projektnoj dječjim vrtićima iz općina Sveti Filip i Jakov, Lišane Ostrovičke, Gračac i Škabrnja pomogla je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, pruživši pomoć u pripremi prijavne dokumentacije. Uz to su sredstva odobrena i dječjim vrtićima iz Benkovca, Biograda na Moru, Galovca, Kali, Kukljice, Novigrada, Pašmana, Polače, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Sali, Stankovaca, Sukošana, Tkona, Zadra i Zemunika Donjeg. Najviše sredstava dobit će općina Stankovci, 1,76 milijuna kuna, za izgradnju dječjeg vrtića u Stankovcima.

„Zahvalni smo Vladi RH i resornom ministarstvu što su prepoznali naš projekt. Pokazali su da misle ozbiljno sa strategijom o izgradnji 300 novih vrtića, a ovo je ujedno i konkretna mjera za pomoć demografskoj obnovi. Svakako sam ponosan i zbog činjenice da je od 253 odobrena projekta, ukupni odobreni iznos za naš vrtić četvrti najviši. Ovo je tek prva faza, kojom će se pokriti zemljani radovi i izgradnja objekta, a cijeli projekt novog vrtića vrijedan je 5 milijuna kuna", rekao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.

Gradu Zadru odobreno je 948 tisuća kuna za radove na četiri objekta (Grigor Vitez, Bokanjac, Jazine, ŠC Višnjik), Općina Sukošan s 870 tisuća kuna izgradit će dječji vrtić u Gorici, a dobro su prošle i otočne općine - Sali će dobiti 736 tisuća kuna za dječji vrtić Orkulice, a Općina Preko 712 tisuća kuna za radove na središnjoj zgradi DV Lastavica.

„Demografska obnova jedan je od naših glavnih ciljeva koje smo zacrtali u četverogodišnjem razdoblju. Djeca su nam prioritet, pa smo odmah krenuli u projekte obnove vrtića kao i uvođenja jednosmjenske nastave u školi. Vjerujemo da će obnova i proširenje vrtića, što će obuhvatiti i otvaranje jaslica, završiti u listopadu, zbog čega će vrtić u Preku u novoj pedagoškoj godini početi s radom nešto kasnije, ali sva djeca bit će zbrinuta i raspoređena u područne odjele", istaknuo je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama odnosi se na izgradnju, nastavak izgradnje ili nadogradnju objekata, sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekata ili dijela objekata, opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša, uređenje vanjskih terena te energetsku obnovu objekata dječjih vrtića, pojasnili su iz Ministarstva. Cilj je ulaganjem u objekte dječjih vrtića pridonijeti poboljšanju materijalnih uvjeta kao i podizanju kvalitete pedagoških standarda te ravnomjernijoj dostupnosti programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sredstva za provođenje Programa osigurana su u „Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu" (NN 124/17), aktivnost A 788018 - Provedba mjera demografske i migracijske politike. Sredstva osigurana za 2018. i 2019. iznose ukupno 117.500.000 kuna.