ZADAR - Pola stoljeća nakon mature u dvorištu svoje Gimnazije Vladimira nazora okupilo 75 učenika iz pet razreda. Gotovo cijeli jedan razred razasut je svud pod svijetu i neće se pridružiti ponovno susretu 50 godina nakon mature. Ali zna se da je to bio razred društvenog smjera koje su pohađale Zadranke, među njima najpoznatija Lidija Dorkin koja, premda nikada nije pobijedila strah od letenja, često je dolazila iz SAD-a kako bi pomagala rodnom gradu za vrijeme Domovinskog rata.

S nekima su veze čvršće, s drugima slabije, nekih nažalost više nema ali veliki je ponos na pojedinačna postignuća generacije koja u velikom broju ne živi u Zadru.

Generacija je maturirala 68. godine kada je Europa buktala u buntu studenata i naprednih dijelova društava koji su u pojedinim europskim zemljama tražili promjene.

Od onih koji su poznatiji zadarskoj javnosti to su liječnici dr. Albino Jović i dr. Vajda Belić, doktori znanosti, jedan fizičar a drugi matematičar a isto se zovu - Nikola Uglešić. Iz pravničke struke odvjetnik Zdenko Margarin, sudac Ante Milović, zatim meteorolog Čedo Branković, Goran Tudor koji je bio direktor Končara, pa urbanistica Nives Kozulić, Ante Šarić, glavni inženjer u Hrvatskim cestama, povjesničar umjetnosti, professor emeritus Nikola Jakšić, jedini koji je ostvario i saborsku mirovinu, dok se arheolog dr. Ićo Fadić još drži na ravnateljskom mjestu MAS-a.

Sat vremena ranije generacija zadarskih maturanata Gimnazije Vladimira Nazora koji su maturirali davne 1973. godine, sa svojim profesorima proslavili su 45. godišnjicu mature. Nakon evociranja uspomena i zajedničkog fotografiranja, svečanu večeru organizirali su u restoranu Fortuna u Murvici.