Dolaskom kraja školske godine došlo je i vrijeme obljetnica matura iz nekih davnih vremena, nekih i od prije 50 godina. Jedna takva održala se u Pomorskoj školi, gdje se okupila skupina kapetana, koja je davno odradila svoj profesionalni vijek, prolazeći svim svjetskim morima, bilo da se radilo o domaćim ili stranim brodarima. Zbog ovog kadra i danas je hrvatski pomorac na cijeni, istaknuli su okupljeni prije nego su ušli u razred i podsjetili se svojih ocjena u školskom imeniku.

Još stariju obljetnicu slavili su ekonomisti IV. b razreda Ekonomske škole u Zadru, čak 55. Dok su poneki iz pomoraca iz prethodnog poglavlja već zaplovili nebeskim morima, ovaj je razred imao sreću da je još uvijek živ i vitalan njihov razrednik Roman Segarić, koji ih je dočekao pred Gimnazijom Vladimira Nazora, zgradom u kojoj su nekada polazili nastavu.

Iako po mnogo čemu različiti, uvijek su činili pravu klapu te su se rado odazivali dosadašnjim druženjima. Kažu kako na ovome ne namjeravaju stati, već za pet godina slave 60. godišnjicu, naravno s razrednikom Segarićem.

U poslijepodnevnim satima još su dvije generacije obilježile okrugle obljetnice, o čemu drugom prilikom.