Nova odluka o parkiranju na Liburnskoj obali stupa na snagu 8 dana nakon objave u Glasniku Grada Zadra, odgovor je na naš upit iz Obale i lučica, gradske tvrtke koja organizira naplatu na parkiralištima.

Doznajemo kako će to ipak biti 15. lipnja, kad im stignu aparati koje trebaju instalirati na Liburnskoj obali gdje je u obuhvatu obnove državne ceste napravljen novi parking. On je dobiven umjesto ukrcajnih traka za trajekte.

Na uređenom parkiralištu za sada je parkiranje besplatno, a od 15. lipnja cijena jednog sata iznosit će 12 kuna. Kako se radi o prvoj zoni, tom odlukom se uvodi nejasno pravilo o ograničenju na tri sata kako bi se dobilo na protočnosti u nedostaku parkirnih mjesta. Bit će zanimljivo vidjeti kako će prolaziti oni koji se parkiraju u koloni uz neiscrtana parkirna mjesta.

Iz Obale i lučica su nam odgovorili kako je dobiveno 70 novih mjesta, a izgubljeno je 80 starih. Suglasnost za koncesiju tog dijela obale je sadržana u dosadašnjoj suglasnosti, navodi se u njihovoj informaciji.

Oni su ostali i bez 20-ak parkirnih mjesta uz Ulicu Dmitra Zvonimira, kod Elektre, gdje se bez naplate parkiraju turistički autobusi. Iako se mislilo da je to privremeno rješenje kako bi se doskočilo regulaciji prometa tijekom radova, još uvijek je na snazi to djelo nekog "genijalnog uma". Tako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća SDP-ov vijećnik Antun Novoselović nazvao parkiranje turističkih autobusa u Foši. 

S potrebom da se dobro naplati dolazak turističkih autobusa u povijesnu jezgru, složila se i HDZ-ova vijećnica Elvira Sterle. Međutim, gradske vlasti to nisu riješile ni ove godine. Turistički autobusi, svjedoci smo, parkiraju se, gdje god stignu po Gradu. I to mukte!