ZADAR- Vidimo se u kvartu, pozvali su pripadnici Drame plus nakon vrckastog scenskog predstavljanja programa 2. KvartArta koji će se od 15. do 23. lipnja održati u prostoru vojarne Stjepana Radića. Mnogim građanima Zadra to prostranstvo usred Grada još uvijek je nepoznato a neki su ga otkrili baš na prvom KvartArtu - festivalu urbane subkulture.
Koliko je iskorišten, znaju iz nekoliko udruga koji tamo iskazuju kreativnost i život u sjeni Grada, dok se za novi KvartArt javilo mnoštvo zadarskih udruga.

- Zatrpali su nam sa svojim prijedlozima i idejama te s još jačom energijom nego lani tražili da održimo ovaj kvartovski festival, kazao je pročelnik Šime Erlić. Ono što će proizaći iz premijernog izdanja jedinstvenog KvartArt jesu nagrađeni radovi zadarskih arhitekata Žutinel i Zeleniše. Zadarsko društvo arhitekata uključilo se lani aktivno u KvartArt. Ove godine će biti još prisutniji s tribinom naziva Čiji je ovo grad, stručnim vođenjem po Kvartu, itd. Mlađi arhitekti dali su već svoje ideje o mogućim intervencijama u prostoru a njih bi do početka festivala trebali provesti iz dva komunalna poduzeća. Posao je počeo - prostor oko nekadašnje menze, današnjeg skate parka čisti se i postaje prohodan (vidjet u foto-galeriji).

Grad Zadar je platforma ovog događanja kojeg će financirati s gotovo 200 tisuća kuna, dok su partneri Gradska knjižnica, Koncertni ured te udruge Cinaz i Centar nezavisne kulture. Danijel Franić u ime Cinaza izrazio je zadovoljstvo što će kroz KvartArt ostvariti dio svog programa edukacije, socijalizacije i umjetnosti. Od 60 najavljenih programa, oni potpisuju devet. 

U zapušten i skriven prostor bivše vojarne JNA, Centar nezavisne kulture uselit će sa Sedmom umjetnosti. - Prikazivat ćemo filmove, među ostalim Surogata, prvog animiranom film izvan SAD-a koji 1962. godine dobio Oscara, najavio je Andrej Fric ispred CNZ. Oni potpisuju Distopijsku zbilju o kojoj će popularno predavanje uoči prikazivanja Blade Runera održati dr. Miranda Levanat Peričić sa zadarskog sveučilišta.

Za kvart pod zvijezdama i ovog će ljeta svirati vrhunski gitarist Miroslav Tadić uz violinsku pratnju na koncertu u Žutinelu. Kako nema kvarta bez buke i baka koje vire iza prozora, tako će i u programu sudjelovati zadarski bendovi, kazališne udruge, gostovat će Vlajterantivci iz Benkovca, ali i gosti iz drugih sredina. Ono što će obilježiti stanje duha i tijela, bit će društvene igre, ples, likovne izložbe, radionice, street food festival, ArtMarket... Naravno da će se u Kvartu gledati i utakmice SP uz zadarsko craft pivo.

Čak pet programa na različitim lokacijama bit će posvećeno prerano preminulom Zadraninu Anti Perkoviću. U homage Anti najpoznatijem zadarskom svestranom umjetniku bit će, izložba, izbor njegovih glazbenih kritika te serijala border soundtracka inspiriranog knjigom Sedma republika koja će se posebno prezentirati. Homage završava 22. lipnja koncertom Mayales koji će se održati na Licu Mista.