Vodoopskrba, odvodnja, divlji kamperi, čarteri i vezovi, glisiranje, samo su neki od problemi koje ljeti muče stanovnike dijelova Zadarske županije. U pripremi nove turističke sezone danas je održani radni sastanak župana Božidara Longina s predstavnicima jedinica lokalne samouprave. 

- Moramo biti spremni. Sljedeći tjedan sastat ćemo se i predstavnicima policije, carine, lučke kapetanije i ostalih institucija kako bi dogovorili strategiju za novu sezonu. Za županiju je najbitnija infrastruktura. Nema turizma i razvoja dok ne budemo na pravi način gospodarili otpadom. Također, u vrijeme kad ljudi putuju u svemir, naša mjesta nemaju pitke vode. Vidjet ćemo tko će preuzeti ulogu, Vodovod ili netko drugi, no bez obzira na to mi ćemo pripremiti dokumentaciju. Izrazito su bitne i aglomeracije, odnosno uvođenje odvodnje. Moramo stvoriti preuvjete za život diljem županije i ustrajat ćemo u tome. Ako želimo raditi turizam, moramo se pripremiti, poručio je Longin nakon redovitog mjesečnog sastanka. 

Zadovoljstvo zaključkom radnog okupljanja izrazili su načelnici Zoran Morović (Općina Sali), Davor Lončar (Općina Poličnik) te Zoran Pelicarić (Općina Sv. Filip i Jakov). 

- Konačno će se ubrzati kreiranje studije vodoopskrbe zadarskog arhipelaga. Zaključili smo da je najbolje rješenje povezivanje vodovoda s kopna. Preko zime imamo 1500 stanovnika, a taj se broj ljeti popne na 10 000. Privremena rješenja nisu dostatna, a sada nema zapreke da se već započeti projekt privede kraju i kandidira za EU sredstva. Za ovu sezonu bit ćemo spremni kroz cisterne, vodonošce i ostalo, iznio je stanje na otoku Morović.

Drugi problem koji Općina pokušava riješiti prije sezone je rad ljekarne. Naime, početkom godine jedina ljekarna na udaljenom Dugom otoku zatvorila je svoja vrata zbog neisplativog poslovanja tijekom zimskih mjeseci. Sada Općina nudi sufinanciranje od 120 tisuća kuna, a ponudu imaju. Ona još treba dobiti dozvolu općinskih vijećnika te Ministarstva zdravstva. 

U zadarskom zaleđu glavni je problem sustav kanalizacije, naveo je Lončar, inače saborski zastupnik. Ono što je sve u Poličniku iznenadilo je zamah ruralnog turizma. Imamo stotinjak apartmana s čak 60 bazena, sufinanciranim bespovratnim sredstvima za koja smo kao Općina pružili podršku iznajmljivačima prilikom apliciranja na program. Od 1. srpnja do 15. rujna apartmani su popunjeni, a rezervacija ima kroz cijelu godinu. Da apartmani "niču kao gljive nakon kiše" i postaju važan faktor u privlačenju turista, potvrdio je i Pelicarić koji je pohvalio župana na održavanju redovnih sastanaka s predstavnicima gradova i općina.

- Tu se vode teški, ali nužno potrebni razgovori. Longin zaista lobira za nas, normalna je stvar da se bori za svoj kraj i mi smo mu zahvalni na tome, poručio je predstavnicima medija načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.