Odbor za promet, Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, proveo je krajem ožujka preventivnu akciju u prometu pod nazivom "Dan ljubaznosti u prometu" u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Zadra, Autoklubom Zadar-HAK i Strukovnom školom Vice Vlatkovića iz Zadra.

Svečana dodjela nagrada za 10 savjesnih vozača, koji su nasumično odabrani s lista evidencija, koje su sačinili učenici strukovne škole, održana je jutros u prostorijama Policijske uprave zadarske. Na svečanosti su uz predstavnike policije bili predstavnici HAK-a, TZ Grada Zadra, Strukovne škole Vice Vlatković iz Zadra, kao i predstavnici medija. Tom prilikom je Božidar Budiša - voditelj Službe policije uručio prigodne nagrade " najljubaznijim" vozačima ove akcije.

Glavni cilj ove akcije je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima, dok rezultati zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama.

Akcija je održana u srijedu 28. ožujka 2018. godine u vremenu od 10 do 13 sati u Zadru, a na način uključivanja oko 50 učenika Strukovne škole Vice Vlatković, koji su nadzirali i evidentirali poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima u Zadru.

Učenici su na 12 pješačkih prijelaza u Zadru, koji nisu označeni semaforima, evidentirali ukupno 3.857 vozila. Od ukupnog broja vozila 71% vozača se pravovremeno zaustavilo i pravilno propustilo pješake, dok 29% vozača nisu postupili sukladno njihovim zakonskim obvezama.

Vozači su najviše propuštali pješake, odnosno postupali u skladu sa Zakonom o sigurnosti na cestama na pješačkim prijelazima u Ulici bana J. Jelačića (79%), Obali kneza Branimira (72%) i Zrinsko-Frankopanskoj (70%), dok ih je najmanje stajalo na križanju Puta Bokanjca i Benka Benkovića (40%) te Obale kneza Branimira i Stjepana Radića (49%).