ZADAR- U ponedjeljak, točno u podne u sjedištu tvrtke Eko otvarat će se ponude pristigle elektroničkom javnom nabavom za posao od gotovo 300 milijuna kuna na projektiranju i gradnju Centra za gospodarenjem otpadom.

Javna nabava velike vrijednosti objavljena je početkom listopada prošle godine. Umjesto otvaranja ponuda krajem prosinca, natječaj je produžen zbog žalbe jednog od potencijalnog ponuditelja koji je očito time kupovao vrijeme. Drugi je to natječaj da se dođe do ključne točke s kojom će se za CGO u Zadru povući osigurani EU milijuni.  Još u listopadu 2016. odobreno je 266,6 milijuna kuna za projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje,  koji se iz kohezijskog fonda mogu povući do 2020. godine.
Država je tada dala zeleno svijetlo za zadarski i šibenski centar. U međuvremenu su se cijene u građevini prilično podigle, a što su dijelom razbuktali i EU projekti poput energetske učinkovitosti itd, pa se s razlogom strahuje od toga koliki će biti iznosi ponuda.
Na prvi natječaj koji je poništen, javile su se četiri inozemne tvrtke. Dva već izgrađena centra u Hrvatskoj gradila je grčka tvrtka. Složen je to i specijaliziran posao zbog čega se i desetak puta mijenjala natječajna dokumentacija kako bi ishod bio što pouzdaniji - ekonomski najpovoljnija ponuda.

Vrijednost natječaja je 295 milijuna kuna, a interes jako velik. U nadi da natječaj završi bez žalbe i s iznosom kojeg neće trebati dodatno pokrivati, izabrana tvrtka za projektiranje ima rok od 12 a za gradnju 21 mjeseci CGO u Biljanima Donjim. Zato je sutra Dan D za Eko.