ZADAR- Zadar će biti grad pješčanih plaža, najavio je svojedobno bivši gradonačelnik Božidar Kalmeta, a građani svjedoče da je Zadar grad bez ijedne nove i uređene plaže.
Sve je isto kao lani: za uređenje i dohranjivanje tzv. gradskih plaža od kojih samo plaža Kolovare ima koncesionara - gradsku tvrtku kojoj je primarno parkiranje, u gradskom proračunu je osigurano 300 tisuća kuna. Jedino što je sezona kupanja počela ranije nego što je to bilo godinu dana prije.

Grad Zadar ove godine nije nominirao niti jedan projekt uređenja plaže za bespovratne novce iz fonda Ministarstva turizma. Godinu dana prije kandidirali su dvije plaže (U Diklu i Kožinu), ali su se dogovorili s ministrom turizma da se taj milijun i nešto radije preusmjeri u završetak zgrade Turističko informativnog centra.

Aktualni gradonačelnik Branko Dukić izjavio je za Radio Zadar da ako želimo pješčane plaže, onda će to one i biti. Sve ovisi o nama, kazao je Dukić, govoreći o pripremi za projekt uređenja plaža koji malo duže traje.

U tijeku je izrada Urbanističkog plana uređenja (UPU) obalnog pojasa od Kolovara do Punte Bajlo. Kako će one izgledati ovisit će o studiji posebnog strujanja i učinak valovanja, koju Grad Zadar još uvijek nema. Ona je nužna jer izravno utječe na plan uređenje nekog dijela priobalja koji je ovisan o valovima, koji su u posljednjih godina postali sve jači u Zadarskom kanalu.

Kada se taj UPU Kolovare izradi bit će na javnom uvidu pa će građani moći davati svoje primjedbe, najavio je gradonačelnik Dukić kao i to da će biti zadarske plaže tada dati koncesionarima.   

Zadarski gradonačelnik se kupa na Bazenu i to kada ga mali izvuče, otkrio je Dukić na novinarski upit. Na godišnji odmor gradonačelnik Dukić će u kolovozu i to na otočić Vrgadu kao i prijašnjih godina.