ZADAR- Policijski službenici Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 59-godišnjim državljaninom Srbije kojeg se sumnjiči za krijumčarenje osoba i teško ubojstvo u pokušaju na štetu policijskih službenika.

Policajci su  uhitili 59-godišnjaka jučer prijepodne na području Srba, Postaje granične policije Donji Srb.  Sumnja se da se dan i pol skrivao u šumi u pograničnom područjuNakon bijega iz kombija dan i pol se skrivao po obližnjim šumama. Prema nekim informacijama u jednom trenutku nije ni znao gdje se nalazi. Policajci PP Donji Srb, koji su raspoređeni na tom području, našli su ga u sklopu mjera potrage koje su raspisane odmah nakon događaja od srijede i ta im je zadaća bila prioritet, dodao je Žodan. Prema neslužbenim informacijama - u trenutku uhićenja 59-godišnjak iz Niša je bio iscrpljen, a u ruke policijskih službenika pao je tražeći gdje napuniti praznu bateriju mobitela, kako bi stupio u kontakt s krijumčarskom bandom. Sumnjamo da se radi o pripadniku organizirane krijumčarske skupine i radi toga se kriminalističko istraživanje nastavlja u cilju otkrivanja drugih eventualnih sudionika u ovom događaju, kao i svih njihovih aktivnosti na području RH, izjavio je glasnogovornik PU zadarske.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja i na temelju prikupljenih dokaza osnovano se sumnja da se upravo on, u srijedu oko 22 sata, upravljajaući kombi vozilom austrijskih nacionalnih oznaka, u dva navrata oglušio na upozorenja policije da se radi kontrole zaustavi i potom u predjelu Raštele, izbjegavajući blokadni punkt i bez namjere zaustavljanja, vozilo usmjerio prema policijskim službenicima. Dok ga je policijska službenica pokušala zaustaviti uporabom svjetleće palice, na što se ponovno oglušio, te u cilju da usmrti policijsku službenicu vozilom punom brzinom krenuo u njenom smjeru te je ova udar vozila i smrtni ishod izbjegla na način da se bacila u stranu

Navedeno je učinio kako bi bijegom od policije prikrio da u tovarnom prostoru, u neljudskim i ponižavajućim uvjetima prevozi 30 migranata iz Iranaka i Afganistana koje je uz novčanu naknadu trebao prevesti na područje uz granicu s Italijom.

Zbog svega opisanog 59-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog počinjenog kaznenog djela «Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma i teškog ubojstva u pokušaju danas prepraćen pritvorskom nadzorniku Policijske uprave karlovačke., navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.