ZADAR- Od 15. lipnja do 31. kolovoza plaćat će se 10 u drugoj i 12 kuna u prvoj zoni. Izmjenom Odluke na Gradskom vijeću uvedeno je ograničeno parkiranje u prvoj zoni na tri sata. Rasprava o tome razvila se u svim smjerovima osim „u sridu".

Oporbenim vijećnicima nije bilo sporno što se ograničenje parkiranja u prvoj zoni uvodi na tri sata, a da nitko nije kazao što nakon isteka tog vremena. Naime, ograničeno parkiranje uvodi se na parkiralištima koji se nalaze na ekskluzivnom prostoru, nakon čega se sat parkiranja povećava ili se parkiranje po isteku 15 minuta može produžiti. 

Trebalo je zamisliti da će motorizirani gosti Zadra nakon što jedva nađu parkirno mjesto na Poluotoku, otići na večernji provod koji će trajati 3 sata, a možda su htjeli i više trošiti. To je za ljude stres, ustvrdio je SDP-ov vijećnik Antun Novoselović jer će nakon 3 sata  morati sjesti u auto i tražiti novo parkirno mjesto. Ukoliko ne žele platiti kaznu. Ili će se parkirati u drugoj zoni i time uzeti parkirano mjesto domaćima, stanovnicima Poluotoka koji plaćaju povlaštenu kartu ili onima koji s mjesečnom kartom parkiraju na Poluotoku gdje rade, ukazala je HNS-ova vijećnica Irena Gulan Šimurina.

U pokušaju da se ta odluka opravda radi bolje protočnosti, vijećnici su uspoređivali Zadar s Bečom, Veronom i svim gradovima u kojima je bio HDZ-ov vijećnik Dario Nakić i gdje vladaju, kazao je, još veće gužve. 

- Ovo je početak. Nama je cilj maknuti zaposlenike s Poluotoka. Ovom odlukom nam je u interesu zaštiti građane Poluotoka i oživjeti ga. Intencija je da se cijeli Poluotok pretvori u prvu zonu, otkrio je Nakić. Vidim da postoji plan za koji mi ne znamo, komentirala je Gulan-Šimurina. Njezin stranački kolega HNS-ovac Kristijan Kovačević spočitao je gradskoj vlasti nedostatak vizionarstva, kazavši da su oni ti koji moraju ponuditi rješenje a ne mijenjati odluku dva puta u dva mjeseca.

Vizionarstvo očito leži u liječničkom lobiju HDZ-ove vlasti. Zvonimir Vrančić, predsjednik Gradskog vijeća uključio se u raspravu s informacijom o tome kako će oni koji dolaze na pregled imati parking u Poliklinici. Trebalo bi razmisliti o bolničkom parkiralištu, kazao je Vrančić.

Ono u čemu su se složili vijećnici Elvira Sterle i Antun Novoselović je ta da  odlukom koju je kreirao pročelnik Robertino Dujala nakon dva savjetovanja, nije riješeno kako naplaćivati turističke autobuse koji ulaze na Poluotok. HDZ-ov vijećnik Ante Kolega propagirao je TIZ-ovu garažu dok su oporbeni vijećnici tražili nova parkirna mjesta i govorili o planovima za javnu garažu na Ravnicama koji su još uvijek na Vratima Zadra kako se zove marketinška studija.

Nova odluka o parkiralištu uvrstila je nova parkirna mjesta na Liburnskoj obali za koju je dobivena suglasnost MUP-a dok Obala i lučice moraju riješiti koncesiju. Pročelnik Dujela našao se uvrijeđenim kada mu je vijećnik Kovačević kazao da savjetovanje putem emaila nema nikakvog smisla (dobili tek 4 očitovanja u mjesec i pol dana) i da treba razgovarati s građanima. - To radimo na dnevnoj bazi. Sa svim obrtima na Poluotoku razgovarali su komunalni redari, naveo je pročelnik za komunalne djelatnosti.