ZADAR- Ured načelnika Općine Vir potrošio je 25 milijuna kuna u jednoj godini, više negoli ured predsjednice RH, izjavio je to na zadarskom trgu Frane Vučetić, jedan od oporbenih vijećnika.

On je zajedno s par vijećnika i čelnih ljudi udruge Vir bez podjela u Zadru sazvao konferenciju za novinare kako bi ukazali na probleme koje imaju s općinskim vlastima na čelu s Kristijanom Kapovićem. 

- Naši problemi na Viru sve su veći, a eskalirali su izbacivanjem vijećnice Jadranke Okreša s posljednje sjednice Općinskog vijeća. Na taj način su je htjeli spriječiti da ona postavlja bilo kakvo pitanje o izvršenju proračuna u 2017. godini, kazao je Vučetić dodavši i kako se vijećnici vrijeđaju i omalovažavaju.

Za rad Općinskog vijeća 2016. godine je utrošeno 6 milijuna kuna, a lani je za istu namjenu taj iznos bio 980 tisuća kuna. Gdje su potrošeni ti milijuni, a zbog čega je lani za rad Općinskog vijeća bilo manje od milijun kuna. To je jedno od pitanja koje sam htjela postaviti, ali su me izbacili mimo Poslovnika i oduzeli mi pravo glasanja, kazala je vijećnica Okreša. U prva tri mjeseca ove godine, prema njezinim navodima, općinski proračun je imao rashode 7 a prihode od pet milijuna kuna.

- Slika Vira ima dvije strane. Za naknade novorođenima je utrošeno 240 tisuća kuna a milijun kuna se potrošilo za vatromet, promidžbu po sajmovima i pjevače ( klapa Puntadura iz ovogodišnjeg proračuna od 90 milijuna kuna dobit će 175 tisuća kuna, op.a). Mi na Viru nemamo vodovod ni kanalizacije. Predsjednik udruge Vir bez podjela Josip Bašić ustvrdio je kako proračun na Viru u službi jednog čovjeka - načelnika općine Vir.

Na zadarskoj konferenciji za novinare rečeno je i kako su pozvane sve institucije da istraže što se događa u Općini Vir. Mi imamo prikupljenih dokaza i materijala, ali oni se na odazivaju jer vjerojatno putovi našeg novca idu i do njih, kazao je Vučetić, dodajući kako je u 13 godina mandata K. Kapovića potrošeno skoro milijardu kuna. Pod pritiskom je i predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović kojem, kazali su oporbeni vijećnici, manipulira načelnik Kapović.

Oni su pozvali sedmoricu zaštitara da nas izbace s prošlotjedne sjednice. Mi smo pozvali policiju da nas zaštiti. Sve to nam onemogućuje da radimo kao vijećnici na sjednicama koje se sazivaju samo da se zadovolji zakonska forma, a onda se prekidaju pa nastave, lažiraju se zapisnici... požalili su se oporbeni vijećnici s Vira.