Jučer je na Poluotoku održan drugi zadarski MS đir. Riječ je o događaju u organizaciji Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije i Udruge CINAZ, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze, a s primarnim ciljem podizanja svijesti o MS-u.

Kao i prošle godine Zadrani su imali priliku bolje se upoznati s ovom teškom bolešću i đirom od Foruma do Morskih orgulja i Pozdrava suncu, uz prigodne majice i balone koji su pušteni u nebo, dati podršku oboljelima. Akciji se priključio i Nogometni klub Zadar.

- Cilj nam je, osim informiranja javnosti, doprijeti do što većeg broja oboljelih te na ovaj simboličan način ukazati na važnost tjelesne aktivnosti. Primjetno je da Zadrani sve više prepoznaju važnost ovakvih manifestacija i hvala svima koji su i danas s nama napravili đir po gradu - kazao je Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije.

25-godišnji Patrik, kojemu je MS dijagnosticiran prije sedam godina, student je pedagogije i njemačkog jezika na Sveučilištu u Zadru, a osim što rekreativno igra nogomet, polaznik je i HNS-ove akademije za obrazovanje trenera. Stoga posebno naglašava važnost sporta u borbi s ovom bolešću.

- Sport je i prije dijegnoze bio neizostavan dio mog života, a tako je i danas. Pozitivna energija koja se dobiva bavljenjem sportom je nešto neprocjenjivo i zato želim poručiti svima koji boluju od MS-a da ne odustaju od svojih snova i hobija. I to je jedan od ciljeva našeg Društva, da se ljudi otvore i vide da zajedništvom i pozitivnom energijom možemo prebroditi sve poteškoće - ističe Patrik, koji je inače i član Nogometnog kluba Zadar.

Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije osnovano je 2004. godine. Ono je dobrotvorna, humanitarna udruga osnovana radi unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze i srodnih bolesti koja okuplja svoje članove na čitavom području Zadarske županije. Društvo sukladno ciljevima djeluje na području socijalne djelatnosti, ljudskih prava i zaštite zdravlja.

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja oboljele dovodi do funckionalne nesposobnosti različitog stupnja te zadire u sve aspekte života, uključujući svakodnevne aktivnosti, obiteljski, profesionalni i socijalni život. Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije je jedina udruga u Zadarskoj županiji koja okuplja osobe oboljele od multiple skleroze, čime omogućava njihovu informiranost o pravima, vrstama usluga u zajednici, povlasticama na koje imaju pravo, pruža socijalne usluge, radionice za unapređenje znanja i vještina, podršku pri zapošljavanju, kreativne radionice, druženja, radionice za mlade oboljele od MS-a u sklopu oformljenog Kluba mladih oboljelih od MS-a, sudjelovanje u raznim akcijama, susretima, manifestacijama... Aktivnost se provodi u sklopu projekta Info centar za mlade Zadar uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u partnerstvu.