Nakon višemjesečnih radova danas je napokon otvorena rekonstruirana cesta sa semaforiziranim raskrižjem ulica Benka Benkovića, Put Bokanjca i Put Nina. Osim dosadašnji cesta, koje su od rotora vodile na Put Nin i Put Bokanjca, otvorena je i treća cesta, koja je izravno povezala uUlicu Benka Benkovića (ispod Lidla) s Putem Nina.

- Zahvaljujem građanima na strpljenju. Ono što smo radili, kopali i raskopavali u gradu Zadru bit će gotovo kroz dan-dva. Nakon ove ceste danas otvaramo i Liburnsku obalu pa ćemo spremni dočekati produženi vikend i povećanje prometa zbog dolaska turista. Čestitam i izvođačima koji su radove završili tri tjedna prije roka. Uvijek ima onih koji misle da je moglo i brže, no s obzirom na postavljene rokove, moramo im čestitati umjesto da ih kudimo, rekao je prilikom otvaranje križanja gradonačelnik Branko Dukić.

Dovršetkom ceste, istaknuo je, grad je dobio prometnu transverzalu praktički od groblja do Žmirića. Tamo ipak ostaje crna točka, križanje na kojem se promet u ljetnim mjesecima potpuno zagušuje.

- Svjesni smo tog problema, u kontaktu smo s Hrvatskim cestama i to križanje je svakako nešto što će se naći u našim strateškim planovima. No to ne može biti riješeno preko noći, kaže Dukić.

Pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap rekao je kako je prometnica uređena po najmodernijim standardima, sa semaforom kojim će se moći na daljinu upravljati i tako upravljati prometnim gužvama. Ova cesta, zajedno s cestom Hrvatskog sabora, kada jednog dana bude rekonstruirana i proširena, predstavljaju budućnost prometovanja i rasterećenje ostalih gradskih ulica.

- Privremeni rotor pokazao se dobrim rješenjem te će tamo i ostati, a kad se stvore povoljniji uvjeti pristupit ćemo njegovoj rektonstrukciji. Vodimo računa i o velikim radovima koji nam slijede u odvodnji. Sačekat ćemo s rekonstrukcijom tih cesta kako ih ne bismo u kratkom vremenu dvaput prokopavali, kaže Kasap.

Radove vrijedne 6,5 milijuna kuna izvodila je tvrtka Vodoinstalacija, a nadzor je provela tvrtka Gin d.o.o. U sklopu projekta rekonstruirana je i nadograđena sva prateća komunalna infrastruktura - odvodnja, nogostupi, javna rasvjeta, vodovodna mreža. U sklopu rekonstrukcije izgrađena je i sekundarna kanalizacijska mreža u dvije ulice - Fra Luje Marune i Nikole Strmića.

Nakon križanja Dukić je s pročelnicima obišao i lokaciju buduće tržnice na Meladi. Postojeća je, ističe, radila ilegalno, a uređenjem nove očekuje se oživljavanje cijelog kvarta. Na površini od 700 metara kvadratnih bit će uređena suvremena tržnica kapaciteta 25 prodajnih mjesta sa svom opremom - skladišnim prostorom, sanitarnim čvorovima, parkiralištem za iskrcaj robe.