Hrvatska volontira 2018. okupila je 185 organizatora volontiranja koji su u preko 70 gradova uključili više od 4.400 građana volontera i proveli više od 300 društveno korisnih volonterskih aktivnosti u zajednici. 

U sklopu manifestacije, Volonterski centar Zadar je organizirao dvije aktivnosti. U ponedjeljak, 21. svibnja organizirali smo „Okrugli stol na temu iskustva volonterskih centara" gdje smo ugostili kolege iz Lokalnog volonterskog centra Velika Gorica, a osim njih svoja iskustva su iznijeli i koordinatori volontera s tog područja te koordinatori volontera iz OŠ Šime Budinić, Ivan Čular - ravnatelj škole te učiteljica Antonija Bajlo. Nakon kratkog predstavljanja rada i projekata Volonterskog centra Zadar, o svojim volonterskim angažmanima i programima raspravljali su i članovi/ce neprofitnih organizacija sa područja Velike Gorice i predstavnici Osnovne škole Šime Budinić iz Zadra. Predstavnici udruge Zamisli, ujedno i članovi novoosnovanog Volonterskog centra Velika Gorica, iznijeli su probleme i poteškoće s kojima se suočavaju u početnoj fazi rada volonterskog centra te je raspravljano o eventualnim rješenjima koji bi doprinijeli rješavanju tih poteškoća. Prisutni ravnatelj i učiteljica iz Osnovne škole Šime Budinića iznijeli su vlastito iskustvo školskog volontiranja i osnivanja volonterskog kluba u kojeg je uključeno preko 80 učenika/ca i 30 profesora/ca te o humanitarnim i volonterskim akcijma koje su organizirali. Na okruglom stolu sudjelovalo je 20 volontera te je ostvareno ukupno 40 volonterskih sati.

„Rušimo generacijski jaz" bila je 2. aktivnost koju smo proveli 24. svibnja. Zajedno s učenicima i učiteljicama odnosno ravnateljem OŠ Budinić posjetili smo naše starije sugrađane u Domu za starije i nemoćne osobe Zadar. Učenici su im pripremili bogat program pjesme i recitacija/glume, a kasnije su se podružili uz kolače koje su donijeli učenici. Na susretu je zaključeno da se što prije treba ponoviti jer sreća se množi u dobrom društvu. Ova volonterska akcija okupila je 58 sudionika/ca koji/e su zajedno odradili/e 116 volonterskih sati.

Posljednja aktivnost koja se trebala održati u Domu za odrasle osobe Sv. Frane Zadar odgođena je zbog vremenskih neprilika. Ovogodišnja je manifestacija ostvarila dodatnu vrijednost povezivanjem s Danima otvorenih vrata udruga u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te s inicijativom Gledaj (u)druge u Rijeci, usmjerenima na afirmaciju rada udruga i njihove važnosti u razvoju zajednice.