Nakon prošlogodišnji vatrenih stihija te požrtvovnosti vatrogasaca koji su sačuvali imovinu i živote građana unatoč neuvjetnim vozilima i opremi, mnogi su čelnici državnih institucija, gradova i općina ponavljali kako se to više neće ponoviti. Pola godine trebalo je da se sve zaboravi, a iz različitih vatrogasnih postrojbi, pogotovo iz manjih mjesta, počinju stizati vijesti o problemima koji se ponavljaju.

Problema ove godine neće, čini se, imati virski vatrogasci. Oni će prema svemu sudeći imati slobodno ljeto, a za imovinu njihovih sumještana pobrinut će se tko bude mogao. Financijska agencija podnijela je naime sudu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Vir. Virani imaju jednog zaposlenika te dug od 43.288,20 kuna u neprekinutom razdoblju od 120 dan, zbog čega se stvara pretpostavka za otvaranje stečaja.

- Mi smo znali da će do ovakve situacije doći jer nam općina još od izbora nije uplatila ni kune. Jedinice lokalne samouprave dužne su iz svojih proračuna izdvajati oko 4 posto na vatrogasnu zaštitu, što bi u našem slučaju bilo i do pola milijuna kuna. Mi ne tražimo toliko, ali barem troškove jednog zaposlenika, goriva, registracije i popravka vozila bi trebalo pokriti, kaže predsjednik DVD Vir Miroslav Glavan, koji je na ročište pozvan kao zakonski zastupnik dužnika.

Glavan je o svemu izvijestio županijskog zapovjednika Željku Šošu, kako bi se znalo da u slučaju požara vatrogasci nemaju čime u intervenciju, a pitanje je hoće li ovog ljeta kao društvo i postojati.

Načelnik Općine Vir Kristijan Kapović kaže kako mu je ovo prvi glas o problemima u vatrogasnom društvu.

- Mi sve svoje obveze uredno podmirujemo. Nemam konkretne podatke za DVD, jer zahtjeve i isplate kontrolira nadležni odjel. Jedini problem koji bi eventualno mogao nastati je ako udruga nije podnijela izvješće o utrošenom novcu, jer bez toga nema novih uplata, ni za DVD ni za druge udruge. Ako je to istina, sazvat ću žuran sastanak kako bi se vidjelo što se događa i kako se pripremiti za sezonu, kaže Kapović.

Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom i ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka održat će se 12. lipnja na Trgovačkom sudu u Zadru.