U cijelom svijetu u svibnju se obilježava Svjetski dan upalnih bolesti crijeva - WORLD IBD DAY. Akcija se obilježila i u Zadru prigodnom akcijom „Sestrinstvo u promociji zdravlja oboljelih od upalnih bolesti crijeva".

- Želja nam je promocija zdravlja i svjesnosti o upalnim bolestima crijeva poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, koje pogađaju mladu populaciju, jer se ove bolesti najčešće javljaju između 15. i 25. godine života. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj oko 5.000 oboljelih. Oboljelima su potrebne česte ambulantne kontrole, hospitalizacije, pretrage, operacije, narušena je kvaliteta života i često doživljavaju neugodnosti na radnom mjestu i u društvu vršnjaka, ističe predsjednica Udruge medicinskih sestara i tehničara u gastroenterologiji i endoskopiji Hrvatske Marija Zubčić.

Na štandu na Narodnom trgu građane su o ovim bolestima informirale medicinske sestre Opće bolnice Zadar-Odjel za gastroenterologiju, Odjela za intenzivnu internističku skrb, gastroendoskopije i ambulante, studenti i nastavnici Odjela za zdravstvene studije, Sveučilišta u Zadru te učenici Medicinske škole Zadar.