ZADAR- Iduća sjednica Gradskog vijeća Zadra bit će upamćena po čak 10 odluka iz prostorno planske dokumentacije koje obuhvaćaju najvažnije dijelove Grada (osim plana Ravnice kao najvrjednije gradske zone).

Uz planove nižeg reda, na Vijeću će se donijeti odluku o IV. izmjenama Prostornog plana Grada Zadra.
Vijećnicima se nude na usvajanja dva urbanistička plana na kojima su izmjene napravili arhitekti iz D&Z - jedan je uređenje industrijske zone Gaženica a drugi prostora Trajektnog terminala. Na usvajanju su i II. Izmjene UPU ex kamenolom Put, kako se naziva plan na kojem je izgrađen najveći trgovački centar u Zadru. Međutim, odluka o izradi tri nova UPU (Urbanistička plana uređenja) najvažnija su urbanistička priča za budućnost Zadra. Radi se o prostoru Vitrenjaka s dvije zone te uvali Bregdetti.


Za izradu UPU uređenja mješovite zone u uvali Bregdetti zahtjev za izradom plana, kojeg će i financirat, polovicom prošlog mjeseca uputila je tvrtka Nautilus koju je na Gaženičkoj bb svojedobno osnovao Zdenko Zrilić. U međuvremenu je došlo do promjene vlasničke strukture prema kojoj su suvlasnici Tehno holding i Seecep Tebra. Uz Zrilića, ključno ime je Bruno Georgiev iz Zagreba. On se pojavljuje u nizu tvrtki sve do varaždinskog  investicijskog fonda See Capital Partners. UPU bi trebao biti  polazište ulagačima u prostor nekadašnje velike trgovačke kuće Zadranke. Što će se tamo graditi osim stanova, znat će kada se izradi taj UPU za kojeg želje daju investitori. Na izrađivaču plana je da ih uskladi s PP Grada Zadra.

Ista su pravila i za Vitrenjak - dvije zone za koje je izradu dva UPU mješovite namjene.  Izradu ta dva plana prije desetaka dana zatražili su od nadležnih u gradskoj upravi tvrtka Kamen gradnja iz Preka. Vlasnik je  također Tehno holding, registrirana na Gaženičkoj 3.  a osobe ovlaštene za zastupanje: Zrilić i Georgiev. Temeljeni kapital ove tvrtke je preko 9 milijuna kuna u što ulazi vrijednost zemljišta koje se godinama kupovalo od privatnih vlasnika na Puntamiki i Vitrenjaku.

Što se namjerava na neizgrađenom prostoru  dvije zone Vitrenjaka, zadarski vijećnici doznat će kada budu usvajali UPU Vitrenjak I i II . Do tada će usvojiti odluke o stavljanju dva Detaljna plana uređenja izvan snage jer su ostvarena. Jedan je DPU MO „Jazine" a drugi DPU velecentra Vrilo.