ZADAR - Građani Zadra ovih dana dobivaju račune Čistoće kojima je povećanje uvedeno na mala vrata.

Kada se mjesečni račun, primjerice, poveća s 22 na 38 kuna a da se pri tome ništa nije promijenilo, onda to Dragan Maračić, direktor Čistoće, naziva usklađenje. - Došlo je do promjena modela, ne obračunava se više po broju članova obitelji ni po volumenu kanti već po novim uslugama odvajanja otpada, navodi direktor Čistoće. Maračić k tome dodaje kako je do povećanja došlo uglavno onima koji žive u zgradama dok su se onima u kućama računi i smanjili.

- Možete dobiti besplatan odvoz kućnog otpada - jedanput godišnje, ističe novu uslugu direktor Čistoće. Po čemu je to besplatno kad će građani to platiti novim cijenama Čistoće. Na starim računima se navodi da je iznos usluge sakupljanja i zbrinjavanja miješanog otpada, zbroj volumena kante (koju većina stanara u zgradama nema nego se smeće baca u kontejnere i oko njega) te broj članova kućanstva. Na novima se navodi samo prikupljanje miješanog i BIORAZGRADIVOG komunalnog otpada.

Pa koga vi varate? Direktor Čistoće je rekao kako do poskupljenja neće doći do kraja ove godine - evo što nam je izjavio u ožujku. Na Gradskom vijeću gdje se satima filozofiralo o tom famoznom zbrinjavanju i odvajanju otpada, pročelnik Robertino Dujela nije odgovorio na konkretno pitanje vijećnika - hoće li doći do povećanja cijene Čistoće. odgovor na to pitanje očekivao se od Gradonačelnika koji nije bio prisutan na većem dijelu sjednice koja je bila posvećena otpadu.

Gradonačelnik Branko Dukić je potpisao i u službenom Glasniku objavio novi cjenik Čistoće (za javnost nerazumljiv), a direktor Maračić danas nam tvrdi kako oni neće s tim računima imati povećanje prihoda. Građane ne zanima poslovna politika Čistoće. Njih zanima usluga koja je sve lošija, što se vidi na javnim površinama. O razdavanju otpada znaju malo i gotovo ništa jer se ono svodi na podjelu plastičnih vreća u boji i po koji dodani kontejner za papir, staklo i tekstil. Kako oni u Čistoći znaju tko i koliko odvaja otpad da bi to utjecalo na račun? Što se događa na sortiranju otpada unutra deponije Diklo, to građani i dalje ne znaju ali dodatno plaćaju. Zadrani su uz račune dobili  i anketni list o kojem  ih nitko  prethodno nije obavijestio. 

- Sve piše na našoj stranici i na stranici Grada Zadra, pravda se direktor Maračić.

Na stranici Grada Zadra nije ništa objavljeno, a Čistoća je to obznanila 23. svibnja. Logično bi bilo da su prikupili podatke o promjeni kod korisnika usluga Čistoće (koje se nisu promijenile) prije nego su povećali račune. Pardon - USKLADILI. Na potezu su gradski vijećnici od kojih se u utorak očekuje zaštita interesa građana Zadra.