Kalelarga je napokon opet - Kalelarga! Zvala se ona Via Magna, Strada Grande, Ruga Magistra, Calle Larga, Široka ulica, kakva bi to žila kucavica jednog europskog povijesnog grada bila da na njoj nema svega što lokalnim ljudima i turistima treba - majica, krigli, natikača, ručnika, parea i ostalih potrepština bez kojih bi naši životi bili bezvrijedni i nezamislivi?

U dijelu nekadašnje kavane Danica sve bliješti od kockica, kapa i majica s natpisima Croatia (svjetsko prvenstvo samo što nije krenulo!), ali neće biti razočarani ni ljubitelji popularnih filmskih serijala Star Wars ili Game of Thrones, s originalnom ponudom majica, kapa, krigli, privjesaka... Naravno, japanke s Anom i Elsom iz nezaboravnog crtića Frozen i ruksaci s mornarskim uzorcima zaokružit će dojam svakog posjetitelja. Nećete tu naći suvenire kao na drugim gradskim lokacijama. Sve je pomno osmišljeno i ponuđeno na prodaju, po cijenama koje odražavaju kvalitetu proizvoda.

"Na Narodnom trgu službeno započinje i današnja Kalelarga koja se u ovom dijelu nazivala i Ulica Sv. Katarine po istoimenom samostanu iz 15. stoljeća. Već u 16. stoljeću ulica je po prvi put i osvijetljena. Na temeljima ruševnog samostana sagrađena je 1891. godine kultna kavana Central (Caffè Centrale), a malo dalje od nje, na mjestu današnje Hrvatske kazališne kuće, nalazilo se staro kazalište Teatro Nobile. U nastavku, od Katedrale Sv. Stošije pa do crkve Gospe od zdravlja, uz rub današnje Bijankinijeve ulice, 1865. je kao odraz sjaja, bogatstva i političke moći Zadrana sagrađeno i Novo kazalište (Teatro Verdi), stradalo u Drugom svjetskom ratu i nakon njega."

Od danas svi kritičari ponude pizza cuta, sladoleda, zlata i bankarskih usluga moraju zašutjeti. Ili popiti kavu u onom što je ostalo od nekadašnje  "kavane Danica".