Nakon uspješno provedene prošlogodišnje Gradionice, Društvo arhitekata Zadra u suradnji s Gradom Zadrom i udrugom "Eko-Zadar", organizira drugu po redu interdisciplinarnu radionicu s temom oživljavanja zapuštenih gradskih prostora. Kroz trodnevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana, cilj je dati poticaj drugačijem pristupu planiranju, projektiranju i mogućim mikrointervencijama u prostoru.

Predmet obuhvata je stambeno naselje Bili brig, njegovi zapušteni prostori, a arhitekti, krajobrazni arhitekti, urbanisti, sociolozi, geografi, komunikolozi, ekonomisti i dizajneri trebali bi dati prijedloge za njihovu ponovnu aktivaciju, rekonstrukciju i uređenje.

Kada je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Zadru projektirano veliko gradsko naselje Bili brig, bio je to, za te prilike, revolucionarni arhitektonsko-urbanistički koncept u kojem su sudjelovali renomirani zadarski arhitekti. Međutim, zbog rata, neplanskom gradnjom naselja obiteljskih kuća, dovođenjem trgovačkih centara na rubne dijelove naselja, nedostatkom novca i promjenom socijalne strukture stanovništva, počelo je tiho propadanje kvarta.

Kroz višednevne aktivnosti, razmjenu znanja sudionika različitih struka i aktivnim sudjelovanjem građana, cilj je dati poticaj planiranju, projektiranju i mogućim intervencijama u prostoru, istražiti potencijale i dobiti raznolika rješenja korištenja i aktivacije javnih prostora kvarta koji su uglavnom zapušteni. Osim toga, cilj je i osvješćivanje građana i šire javnosti o postojanju zapuštenih prostora unutar strukture gradskog tkiva te njihovo vraćanje građanima na korištenje.

Radovi će se prezentirati u terminu KvartArt festivala 20. lipnja.