"Zadarska kockica", pobjednički rad Matije Huzjaka u natječaju Društva arhitekata Zadar za Zadarske festivalske kućice, najuspješnije je zadovoljio kriterije natječaja, prije svega i ekonomičnosti, funkcionalnosti, a zatim i u estetici, istaknuo je zamjenik predsjednice ZDA Petar Kozina na današnjem otvaranju izložbe pet najboljih rješenja u Kneževoj palači.

- Uz ekonomičnost osnovni kriterij je bila funkcionalnost, mogućnost transformacije kroz godinu, ovisno o potrebama, skladištenja, da bude korisna i za prodaju i usluživanje gostiju, prezentaciju, izlaganje. Što se tiče estetike, svi smo očekivali nekakve zadarske kućice, ali teško je napraviti nešto zadarsko da ne uđemo u karikaturu. Bilo je lijepo vidjeti da su svi radovi otvoreni za zaprimanje identiteta kroz korištenje, istaknuo je Kozina.

Predsjednica ZDA Nives Kozulić iznijela je kronologiju rješavanja ovoga problema, od kašuna koji su se nekada bojali plavom bojom, do kasnijih kućica na rivi i sl.

- To je izgledalo kao mali zadatak, ali je bio vrlo ozbiljan, što će se vidjeti i kroz kasniju realizaciju i dogovor s izvođačem. Najvažnije je za mlade arhitekte da rad bude realiziran, a ja vjerujem da ćemo ove kućice iz prvonagrađenog rada imati već oko Božića, rekla je Kozulić.

Gradonačelnik Branko Dukić čestitao je pobjedniku, ali i drugim mladim arhitektima koji su pokazali veliku darovitost u kreacijama kućica.

- Prošle godine, kada se rodila ideja o vizualizaciji zadarskih kućica rekli smo da bismo voljeli taj posao povjeriti mladim arhitektima, koji malim promjenama mogu puno doprinijeti u promjeni kvalitete življenja u gradu. Struci dajem za pravo u odabiru najboljeg rada, a na nama je da vidimo kako to do kraja tehnički realizirati, rekao je Dukić.

Riječ je dobio i nagrađeni arhitekt Huzjak, koji je predstavio i ostatak svog tima koji je radio na Zadarskoj kockici - Kristinu Kedžo, Emila Gulana i Tomu Šarića.

- Projekt smo dosta razradili već u idejnoj fazi, dobili potvrdu za rješenje statike i instalacija, ostaje nam još detaljno razriješiti projekt kako bi on mogao ugledati svjetlo dana. Istaknuo bih kako smo kroz ovaj posebni materijal htjeli dobiti efekt da se okolina zrcali u njima i na neki način ih podređuje sebi. Zato one nisu agresivne prema okolini, već se potvrđuju u svakoj ulici, trgu, čovjeku, djetetu, koje prođe mimo njih, zaključio je Huzjak.

Izložba će biti otvorena do 28. svibnja 2018. godine.

ZADARSKA KOCKICA PRIČA:
JA SAM zadarska festivalska kućica. Vrlo sam jednostavna. Kad spavam dam kocka, kad radim sam kućica. Budim se smo jednim pokretom. Ja sam transformer.
JA MOGU biti trgovac. Mogu biti umjetnik koji izlaže svoj rad. Mogu biti ugostitelj. Zapravo, mogu biti što ti želiš da budem.
JA ZNAM biti veća ili manja. Ti biraš. Uvijek dolazim u istoj formi, samo red „stretch" ako želiš da sam veća ili možda manja i „stop" kad je dosta. Uvijek sam jednake dubine, pa me možeš jednostavno transpotrirati kada poželiš.
JA HOĆU biti dio ovog grada. Ja hoću biti među njegovim ljudima, među njegovim zgradama, trgovima, zelenilom. Hoću biti prisutna, primjetna i neprimjetna. Zato, moje tijelo je sjajno i reflektirajuće. Ono pojačava doživljaj okoline reproducirajući ga na svojoj površini.
ZATO, gdje sam ja - tu je život.


Ocjenjivački sud rezerviran oko stabilnosti i cijene
Ovaj projektni prijedlog pokazuje najvišu razinu ambicije, pogotovo s obzirom na predviđene scenarije korištenja. Rad zadovoljava funkcionalnost objekta u svim razinama i svim kriterijima. Ocjenjivački sud izražava rezervu prema stabilnosti usred većih vremenskih nepogoda. Trebalo bi obratiti posebnu pozornost prema završnoj obradi plohe. Pohvaljuje se koncept reflektirajuće vanjštine objekta. Izražava se skepsa prema realnosti procijenjenih troškova izvedbe. Estetski je projektni prijedlog samodostatan u svim scenarijima korištenja pa stoga ima potencijal stvaranja prepoznatljivog identiteta. Ne može se demontirati kompletno, nego se sklapa i skladišti u takvom obliku, pa stoga zahtijeva veće skladišne prostore.