ZADAR- U sklopu provedbe projekta „Volonterska šuma - Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva", u tjednu od 21. - 25. svibnja 2018. godine organiziraju se „Dani otvorenih vrata udruga Zadarske županije".

„Dani otvorenih vrata udruga" aktivnost je kojom se želi potaknuti zainteresirana javnost na uključivanje u svakodnevni rad udruga te upoznavanje s njihovim područjem djelovanja i aktivnostima. U sklopu „Dana otvorenih vrata udruga", 13 udruga s područja Zadarske županije: Udruga Zadarske mažoretkinje, Hrvatsko geografsko društvo - Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica udruga antifašističkih boraca Zadarske županije, Udruga za suzbijanje zloupotreba droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada", Volonterski centar, Foto atelje video Karin, Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji „Porat", Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz, Zajednica udruga „Centar nezavisne kulture" - ured B.hive, Pozitiva senior, Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar" i Ekološka udruga „Zrmanja" otvaraju svoja vrata javnosti i pozivaju sve zainteresirane da ih dođu posjetiti u njihovim prostorima i pobliže se upoznaju s radom udruga.

Više o udrugama koje sudjeluju u aktivnosti te opis njihovih djelatnosti:

1.Udruga Zadarske mažoretkinje
Udruga je osnovana 2013. godine te djeluje na području Zadarske županije. Bavi se okupljanjem građana, a poglavito djece koja se žele baviti mažoret plesom; organiziranim vođenjem treninga,proba i poduka članova u mažoret plesu; organiziranjem nastupa i smotri mažoretkinja te sudjelovanjem na natjecanjima i smotrama mažoretkinja.
Udrugu možete posjetiti u subotu 26.05. u 10.30 h u Osnovnoj školi Šime Budinića, Zadar.

2.Hrvatsko geografsko društvo - Zadar
Hrvatsko geografsko društvo - Zadar je neprofitna udruga kojoj je cilj promoviranje svih segmenata geografske znanosti i struke. Udruga okuplja nastavnika i studente Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, nastavnike zemljopisa u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije i šire i ostale koji su svojim stručnim i znanstvenim radom bliski geografiji.je neprofitna udruga kojoj je cilj promoviranje svih segmenata geografske znanosti i struke. Udruga okuplja nastavnika i studente Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, nastavnike zemljopisa u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije i šire i ostale koji su svojim stručnim i znanstvenim radom bliski geografiji.
Udrugu možete posjetiti 24. svibnja 2018. od 14.00 do 16.00 sati; Ulica dr. Franje Tuđmana 24 i, Zadar (multimedijalna dvorana).

3.Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica udruga antifašističkih boraca Zadarske županije
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra okuplja sudionike NOB-e, Branitelje u ratu za obranu Hrvatske koji podržavaju antifašizam i antifašistički opredijeljene građane, bez obzira na spol, nacionalnu, vjersku, rasnu ili stranačku pripadnost.
Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra i Zajednica UABA Zadarske županije bit će otvoreni za javnost i građane 24. svibnja 2018 godine ( četvrtak) od 9,00 do 13,00 sati. Njihove prostorije nalaze se na adresi Trg Petra Zoranića 1/1 prvi kat, Zadar.

4.Udruga za suzbijanje zloupotreba droga i pomoć obiteljima ovisnika „Nada"
Udruga Nada pomaže roditeljima ovisnika, njihovim obiteljima, kao i samim ovisnicima da se lakše suoče s problemom ovisnosti. Cilj rada Udruge je međusobna komunikacija roditelja, razmjena iskustava, međusobna pomoć i suradnja u rješavanju problema.
Udrugu možete posjetiti dana 22.05.2018. od 10:00 do 14:00 na adresi Franje Petrića 3, Zadar gdje će se održati druženje građana i obitelji ovisnika, te simpatizera udruge s ciljem osvješćivanja javnosti, rušenje predrasuda, te pružanja adekvatne pomoći obiteljima koje su se našle u problemu ovisnosti.

5.Volonterski centar
Volonterski centar Zadar (VCZD) je nevladina i neprofitna organizacija osnovana 8.travnja 2013.g od strane Udruge socijalnih radnika Zadar. Volonterski centar je organizacija kojoj je svrha promicanja volonterskog rada u lokalnoj zajednici, okupljanje zainteresiranih za volontiranje i organizacija kojima su volonteri potrebni na jednom mjestu, te poboljšanja kvalitete života korisnika uslugama volonterskog rada.
U srijedu 23.05.2018. i petak 25.05.2018. od 08:00 - 15:00 sati otvorit ćemo vrata Volonterskog centra Zadar, na adresi Jurja Biankinija 7, Zadar za sve zainteresirane građane/ke koji/e mogu doći i vidjeti radne prostorije Centra te se upoznati s radom i obavezama Volonterskog centra Zadar. Ovo je idealna prilika za građane/ke da saznaju nešto više o volontiranju i volonterskim prilikama, da se upišu u bazu volontera i da preuzmu svoju volontersku knjižicu.

6. Foto atelje video Karin
U osnovnoj školi Karin na adresi XXII ulica br. 2, 23452 Karin gornji u učionici i fotolaboratoriju u sklopu Dana otvorenih vrata udruga 2018., 25.5. od 17,00 - 19,00 i 26.6. od 17,00 - 19,00 posjetitelji će se moći upoznati s radom udruge. Svim zainteresiranima udruga nudi izradu c/b fotograma klasičnim postupkom u tamnoj komori. Bit će izložene fotografije s radionice Klik u Karinu i Sisku 2017.

7. Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji „Porat"
Na adresi Ilije Smiljanića 2, Zadar od 10:00 do 13:00 udruga Porat organizira sljedeće aktivnosti u sklopu Dana otvorenih vrata udruga:
24.5.2018. Druženje u udruzi Porat za sve zainteresirane. Prezentacija projekata resocijalizacije: "Uključi se!" i "Pola dana s nama". Na štandu ispred udruge na dijelit će se promotivni materijali i informativni letci.
25.5.2018. Kreativna radionica za korisnike udruge, članove njihovih obitelji i sve zainteresirane
26.5.2018. Samo pozitivnu uz "Pozitivu" - projekt prevencije međuvršnjačkog nasilja u suradnji s kyudo udrugom Yumi, te Domom za odgoj djece i mladeži Zadar. Demonstracija tradicionalnog japanskog streličarstvaispred udruge na kojoj će sudjelovati djeca polaznici treninga kroz projekt "Pozitivu".

8. Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti Cinaz
Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti CINAZ osnovana je u Zadru, u svibnju 2003. godine. U svom radu Udruga ne uzima sredstva od roditelja, već svoje programe realizira od donatora, županijskog i gradskog proračuna. Dana 25.05.2018. na adresi Andrije Medulića 2, Zadar od 18:00 do 21:00 sati udruga CINAZ poziva sve ljubitelje DnD-a i one koje se žele okušati u igranju ove društvene igre, da zaigraju nekoliko različitih avantura uz vodstvo Dungeon Mastera. Aktivnošću se želi potaknuti organizirano provođenja slobodnog vremena mladih, a pozvani su i svi zainteresirani građani da se pridruže aktivnosti i upoznaju s radom Udruge CINAZ.

9. Zajednica udruga „Centar nezavisne kulture" - ured B.hive
Zajednica udruga "Centar nezavisne kulture" osnovana je 2013. godine s ciljem jačanja organizacija civilnog društva (udruga) u Zadarskoj županiji kroz projekt „B.hive.
U tjednu „Dana otvorenih vrata udruga svakim radnim danom od 10:00 do 12:00 sati na adresi Zrinsko-Frankopanskoj 3, Zadar, moći ćete dobiti besplatno savjetovanje o knjigovodstvu i financijskom vođenju udruga.
10. Udruga slijepih Zadarske županije
Udruga slijepih osoba Zadarske Županije osnovana je 19. prosinca 1953. Udruga trenutno broji 250 slijepih i slabovidnih Članova. Udruga djeluje na području Zadarske Županije, a sjedište udruge je u Zadru.
U sklopu „Dana otvorenih vrata udruga" 22.05.2018. na adresi Poljana Požarišće 1, Zadar , od 10:00 do 12:00 održavati će se prezentacija pomagala za slijepe osobe i sportske aktivnosti za članove i sve zainteresirane građane.

11. Pozitiva senior
Udruga Pozitiva senior osnovana je s ciljem okupljanja kreativnih osoba koje su zainteresirane za promicanje i izradu rukotvorina, poticanje članova na kreativan rad u cilju očuvanja i unapređenja tehnike izrade umjetničkih rukotvorina, poticanje i promicanje likovnog amaterizma, organiziranje predavanja, seminara i radionica za svoje članove s ciljem upoznavanja s tehnikama izrade i same izrade rukotvorina, sukladno posebnim propisima.
U srijedu (23.svibnja 2018.godine) od 14-17 sati na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 8, (u prostorijama Doma za odgoj djece i mladeži u Zadru- prvi kat) u sklopu Dana otvorenih vrata upoznati ćemo prisutne osobe s našim aktivnostima općenito,te održati radionicu pod nazivom „DAN CVIJEĆA".
12. Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar"

Udruga „Eko-Zadar" osnovana je 1999. godine od strane grupe entuzijasta s ciljem promicanja ekološke poljoprivrede. Uvođenjem „Zelenog telefona" u organizaciju je stigao velik broj mladih i ekološki osviještenih aktivista koji su naglasak stavili na zaštitu okoliša. Organizirala je niz sajmova,uspješno provela aktivističke projekte i edukativne programe. Dio projekata orijentiran je i na energetsku efikasnost i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije. 2013. godine dopunjava se naziv udruge u Udruga za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar".
Posjetite prostorije Udruge u tjednu „Dana otvorenih vrata udruga" svakim danom od 10 - 13 sati u ulici Špire Brusine 12.
Tribina pod nazivom "Prema održivom Zadru" organizira se 21. svibnja 2018. u 18h u Gradskoj knjižnici u Zadru.
Gosti su: Milena Šijan i Sven Marcelić

13. Ekološka udruga „Zrmanja
Tijekom cijelog tjedna udruga će promovirati akciju čišćenja „Gdje Zrmanja ljubi more" te informirati javnost i potencijalne volontere o programu nadolazećeg Festivala volonterstva.