Hrvatska centar za razvoj volonterstva organizira osmu po redu manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija i institucija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.

Ove godine manifestacija se održava od 21. do 26. svibnja u preko 70 hrvatskih gradova, gdje će mnogobrojni volonteri sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju bolje i sretnije zajednice. Hrvatska volontira održava se u sinergiji s Danima otvorenih vrata udruga, u organizaciji Vladinog Ureda za udruge te Festivalom Gledaj (u)druge u Rijeci, kako bismo ukazali na brojne koristi koje udruge donose svojim korisnicima i zajednicama u kojima djeluju.

Ovogodišnja manifestacija odvija se pod sloganom Volontiramo - zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu, a podržale su je i mnoge osobe iz javnog života poput: Mislava Čavajde, Maje Sever, Danijele Trbović, Domagoja Novokmeta i mnogih drugih.

U manifestaciju će se uključiti veliki broj volontera pojedinaca, ali i volontera iz korporativnog svijeta, a popis od 261 volonterskih aktivnosti, od kojih su 125 u Sjevernoj Hrvatskoj, 75 u Zapadnoj, 37 u Južnoj, te 24 u Istočnoj Hrvatskoj (po trenutnoj situaciji) može se pronaći ovdje. Građani su preko naših web stranica i društvenih mreža pozvani pronaći aktivnost koja ih inspirira, da se zavolontiraju i da na taj način daju svoj osobni doprinos volonterstvu u Hrvatskoj i postanu dio društva koje stvara promjene.

U sklopu manifestacije, Volonterski centar Zadar je organizirao 3 aktivnosti. U ponedjeljak, 21. svibnja organiziramo „Okrugli stol na temu iskustva volonterskih centara" koji će se održati u Domu Sv. Frane Zadar s početkom u 10:00 sati. Na okruglom stolu sudjelovat će predstavnici Volonterskog centra Velika Gorica koji nam dolaze u studijski posjet zajedno s koordinatorima volontera s područja grada Velike Gorice. Svoja iskustva će im prenijeti organizatori volontiranja s područja Grada Zadra (ustanova socijalne skrbi i osnovna škola), a cilj je razmijeniti primjere dobre prakse i predstaviti suradnju volonterskih centara i organizatora volontiranja radi podizanja kvalitete volonterskih programa i osmišljavanja novih.

Druga aktivnost je „Uređenje dvorišta Doma za odrasle osobe Sv. Frane Zadar" koja će se održati 22.05.2018. s početkom u 10:00 sati. Domu ćemo obojati ogradu dvorišta te iscrtati zidove dvorišta kako bi uljepšali prostor za boravak korisnika Doma Sv. Frane. Osim toga ćemo im i uljepšati vrt sadnicama limuna.

Zadnja aktivnost pod nazivom „Rušimo generacijski jaz" održava se 24.05.2018. od 10:00 do 12:00 sati u Domu za stare i nemoćne osobe Zadar na adresi Obala kneza Trpimira 21, gdje ćemo se skupa s učenicima/ama OŠ Šime Budinić družiti sa starijim sugrađanima zajedničkom pjesmom i igranjem društvenih igara.

Organizirane aktivnosti Volonterskog centra Zadar će se financirati iz projekta „Volontiranje - kompetencije za budućnost" odobrenog od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Dobro je za tebe, dobro je za druge. Priključi se svibanjskoj kampanji i zavolontiraj se!

Volonterske aktivnosti drugih neprofitnih organizacija s područja Zadarske županije koje su se isto tako odlučile zavolontirati u tjednu nacionalnog volontiranja J, potražite na http://hrvatska.volontira.vcz.hr/events