Ciklus radionica oslikavanja platnenih vrećica u sklopu projekta „Reciklirajmo zajedno" u svibnju je nastavljen radionicom u Gradskoj knjižnici Zadar koja je ugostila učenike prvog razreda učiteljice Suzan Šoša iz OŠ Šime Budinića.

Učenice i učenici su kroz edukativno-kreativnu radionicu učili o štetnosti nepropisno odloženog otpada u okolišu, o svakodnevnim koracima smanjenja količine otpada, kako ga pravilno odložiti te o usvajanju navika o odgovornom ponašanju.

- Bilo je lijepo čuti kako mališani već poznaju osnove selektivnog odvajanja otpada i saznati kako mnogi kod kuće već razdvajaju papir, plastiku i baterije u posebne spremnike te koliko su osjetljivi i primjećuju nesavjesno odlaganje otpada u prirodi. Posebno ih pogađa kada su životinje ugrožene i ugibaju zbog plastičnog otpada svuda oko nas, rekla je Atana Grbić.
Projekt „Reciklirajmo zajedno" provode komunalna tvrtka Čistoća d.o.o. i udruga „Eko-Zadar", a cilj projekta je edukacija stanovništva o selektivnom odlaganju otpada te sprječavanju nastanka otpada i njegovoj oporabi.

Radionicu, kojom se naše najmlađe sugrađane upućuje na izbjegavanje korištenja plastičnih vrećica i njihovu zamjenu platnenima, održale su Atana Grbić i Linda Šušteršić iz udruge „Eko-Zadar" .Osim platnenih torbi koje su oslikali, učenici su kući ponijeli i edukativnu slikovnicu „Praktični savjeti Eko-Mace" u kojoj ih se na zabavan način upoznaje s pravilnim ponašanjem prema otpadu i održivim raspolaganjem prirodnim resursima, brošuru „Možeš i ti", te popularnu žutu vrećicu za odvojeno sakupljanje plastične ambalaže koje ne spada u povratnu.

-S djecom smo razgovarali i o zaštiti voda, te što se ne smije bacati u odvodni sustav, a kako udruga sljedeće školsku godinu počinje provoditi projekt „Voda je život" djeci je podijeljen i letak i magnetić o zaštiti voda koji su već izrađeni za potrebe provedbe tog projekta, rekla je Linda Šušteršić.

Projekt „Voda je život" financiran je od strane Grada Zadra, Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša u visini od 10.000 kuna.