Tin Šunjerga, 20-godišnjak koji je prošle godine zgrozio Hrvatsku ubojstvom svojih roditelja u mjestu Čista Velika kod Vodica, danas je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za dva kaznena djela teškog ubojstva.

Jednoglasna je to odluka Sudskog vijeća na čelu sa sutkinjom Sandrom Radanović nakon tri mjeseca suđenja. U postupku, koji je bio zatvoren za javnost, utvrđeno je kako je Šunjerga 25. ožujka 2017. godine pri povratku iz polja u automobilu hicem iz pištolja u glavu ubio svoju 46-godišnju majku Silvanu, nakon čega je otišao kući gdje je usmrtio i 45-godišnjeg oca Marina. Upucao ga je iz susjedne prostorije i pritom pustio vodu iz slavine kako otac ne bi čuo repetiranje pištolja i tako posumnjao u okrutne namjere svoga sina.

Vještaci Klinike za psihijatriju Vrapče utvrdili su kako je prilikom počinjenja ovih, monstruoznih zločina Šunjerga bio u stanju potpune ubrojivosti.

- Imao je izravnu namjeru da ubije roditelje u cilju bezobzirne osvete jer su mu prigovarali zbog loših ocjena u školi i konzumacije opojnih droga, stoji u obrazloženju presude kojoj su pridonijele brojne otegotne okolnosti - ponašanje nakon počinjenja kaznenog djela, pokušaj prikrivanja istog te zgražanje javnosti.

Naime, nakon što je ubio svoje roditelje Šunjerga je otišao na rođendansku proslavu na kojoj se zabavljao, konzumirao drogu te pucao iz pištolja kojim je netom prije ubio svoje roditelje. Također, kako stoji u presudi, pokušao je prikriti počinjenje kaznenog djela na način da je uzeo mobitele svojih roditelja, isključio te ih bacio u grmlje, pritom lagajući kako su otišli u Šibenik i sami isključili uređaje da ih se ne ometa. Prijatelja je pak zamolio da mu pomogne prikriti tijelo roditelja što je isti odbio.

- Svojim postupcima niti u jednom trenutku nije izrazio tugu zbog ubojstva roditelja, već je, naprotiv, bio veseo te se provodio s prijateljima, kao da se ništa nije dogodilo, istaknula je sutkinja Radanović ispred Šunjerge na kojem se, dok je slušao presudu, nije mogla iščitati nikakva emocija. Za svako ubojstvo dobio je 24 godine zatvora što je uobličeno u jedinstvenu 40-godišnju zatvorsku kaznu.

Njegov 21-godišnji prijatelj, II. optuženi Ivan Škarić, koji je svjedočio ubojstvu Silvane Šunjerge i nije ga prijavio, osuđen je na jednogodišnju kaznu zatvora, umjesto koje se primjenjuje uvjetna s rokom kušnje od tri godine.

Nakon izricanja presude na zadarskom sudu tužitelj Branko Čvrljak samo je kratko komentirao kako će o ulaganju žalbe odlučiti nakon pisanog otpravka presude. Rječitiji je bio Šunjergin odvjetnik Karlo Surić.

- Premda se radi o jednoj od najvećih presuda u povijesti Republike Hrvatske, ona je bila očekivana jer je sud tijekom rasprave odbio dokazni prijedlog obrane za provođenjem nadvještačenja u odnosu na ono koje je provedeno u Vrapču. S obzirom na to da je već u obrazloženju raspravnog rješenja, sud dao do znanja da takvo vještačenje nekritički prihvaća, bilo je jasno da će okrivljenika ocijeniti ubrojivim. Obrana će svakako iskoristiti svoje pravo žalbe, poručio je odvjetnik optuženog dodajući kako će svoju žalbu temeljiti na koliziji dva dokaza -  defektološkog mišljenja Centra za socijalnu skrb Šibenik te Psihijatrijske bolnice Vrapče koji su različito ocijenili ubrojivost Šunjerge. To će biti temelj za našu žalbu, otkrio je Surić.