ZADAR- Predstavnici Mjesnog odbora Petrčane u petak će održati konferenciju za novinara na vratima Turističke zajednice Grada Zadra od koje traže odcjepljenje.


Petrčane, mjesto s najdužom turističkom tradicijom i najvećim hotelskim kapacitetima traži samostalnost kako bi mogli sami upravljati novcima od turističkog prometa koji se iz Petrčana u iznosu od preko dva milijuna kuna uplaćuje na račun TZ Grada Zadra. Po prihodima boravišne pristojbe i članarine, Petrčane su treće mjesto u Županiji, iza Vira i Nina, koji imaju samostalne turističke zajednice. To im među ostalim daje pravo da su pokrenuli službenu proceduru za izdavanje kod Ministarstva turizma. Zahtjev je na čekanju,  rečeno im je u ministarstvu iz kojeg već šest godina pričaju o novom zakonu o turističkim zajednicama. U situaciju rastuće djelatnosti od koje Država zarađuje,  ustroj turističkh zajednica postaje prvorazredno političko pitanje uređenja tog sustava.

Mjesto Petrčane je po prihodima od turističke članarine i boravišne pristojbe u samom vrhu u Zadarskoj županiji a istovremeno u najgorem položaju i to prvenstveno zbog dugogodišnjeg zanemarivanja od strane TZ Zadar, tvrdi predsjednik MO Duje Stanišić.
IZ MO Petrčan  medijima su poslali prezentaciju njihove sadašnje pozicije unutara sustava TZ Grada Zadar u brojkama kao i projekciju budućnosti prema kojima bi samostalnoj Turističkoj zajednici, kada bi je imali u Petrčanima, ostajalo nešto više od milijun kuna koje bi mogli ulagati u komunalno opremanje Petrčana s Punta Skalom.
Iz MO Petrčane najavili su i podizanje kaznene prijavu DORHU protiv TZ Zadar zbog financijskih malverzacija.

- U fazi smo finalizacije te prijave zbog fiktivnih računa koji su se sklapali između TZ Zadar i tvrtke kojoj je vlasnik osoba bliska kadru koji je zaposlen u TZ Zadar.  Također ćemo podnijeti kaznenu prijavu zbog kršenja zakona koji jasno propisuje da se sredstva od boravišne pristojbe i turističke članarine moraju vratiti u mjesto iz kojeg su uprihođena 25 posto od namjenskih sredstava TZ Grada Zadra. Taj iznos troši se na zabavni program u gradu Zadru a dolazi direktno iz mjesta Petrčane. Mi sponzoriramo Tuna festival, mega proslave dana grada Zadra, troškove prezentacija po raznim turističkim sajmovima na kojima nas se usput budi rečeno niti ne spomene, a svake godine nam daju sredstva koja imaju i mjesta u unutrašnjosti Hrvatske, navodi se u pozivu za konferenciju za novinare.

Ona se saziva ispred ulaza u TIC, novo sjedište TZ Grada Zadra „jer smo siti i iznervirani odnosom" prema Petrčanima, ističe se u pozivu za „presicu" na kojoj se nudi i audio snimak komunikacije prema TZ Zadar.