ZADAR- Do 17. svibnja traje novo javno savjetovanje na izmjene Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru, koja bi se trebala donijeti na Gradskom vijeću 29. Svibnja.
Dok je prvim nacrtom odluke bilo predviđeno samo poskupljenje parkiranja na 15 kuna od 15. lipnja do 15. rujna za prvu i drugu zonu, novim nacrtom predloženim iz Komunalnog odjela uvrštena nova parkirna mjesta a zabrana parkiranja uz bedeme.

Novim prijedlogom odluke definira se prva zona u koju spadaju nova parkirna mjesta - obojena u plavo.
Da je došlo do izmjena parkirališnih prostora na Poluotok svojim smo pisanjem i mi upozorili nadležne u gradskoj upravi. Bez te odluke Gradskog vijeća, iz Obale i lučica  ne bi mogli naplaćivati skupa, nova parkirna mjesta. Najnovijoj izmjeni odluke Grada Zadra trebala bi prethoditi suglasnost državnih službi, osobito za parkiralište na pomorskom dobru. To je parkiralište napravljeno u sklopu projekta obnove državnih cesta na Liburnskoj obali na mjestu ukrcajnih traka za nekadašnje trajektno pristanište. Novo parkiralište na kojem smo izbrojili 40-tak mjesta za sad se ilegalno koristi unatoč ogradi gradilišta.

Iako to u nacrtu odluke nije jasno rečeno, konzervatori su bili ti koji su rekli nema više parkiranja ispod bedema. Na nogostup se ovih dana stavlja i brački kamen. Prva zona obuhvaća parkiranje na desnoj strani Obale kralja Tomislava i Liburnske obale, parking kod Novih vrata, Zaraušek, stari autobusni kolodvor te ulaz kroz Morska vrata do ulaza u Poljanu Natka Nodila. U skici parkiranih zona, netko tko ju je radio ne zna da više ne postoji Filozofski fakultet već da se radi o lokalitetu Sveučilište Zadar.

U odnosu na prvo obrazloženje poskupljenja parkinga koje se uvodi radi zaštite domicilnog stanovništva na Poluotoku, novo objašnjenje je drugačije: zbog povećanog intenziteta prometa na našim cestama, a samim time i povećane potražnje za parkiranjem u ljetnom periodu, potrebno je prilagoditi i uskladiti cijene u ljetnom periodu, odnosno u vrijeme turističke sezone, navodi se u zaključku za javno savjetovanje koje se provodi putem elektroničke pošte.