Što povezuje Borisa Filipovića Grčića, voditelja Muzeja Sinjske alke, i Goranu Barišić Bačelić, vladaricu šibenskih tvrđava? Osim što vode prestižne kulturne institucije koje su predstavili na edukativnom dijelu Ritma kulturizma 2018., oni su i bivši zadarski studenti.

Filipović Grčić na Sveučilištu u Zadru stekao je diplomu iz povijesti umjetnosti i arheologije.

"Zadar je iznimno ugodan grad za studiranje, uvijek se rado prisjetim tih dana. Na Ritmu kulturizma sreo sam i stare prijatelje iz studentskih dana. Lijepo je vratiti se u ovaj grad, naglasio je voditelj muzeja koji svojom postavom doseže najviše muzejske standarde, prezentacijske i tehnološke, te tako staje uz bok ostalih vrhunskih muzeja u Hrvatskoj. Za Zadar ga, poručuje Filipović Grčić, vežu samo lijepa sjećanja. Naime, upravo je u Muzeju antičkog stakla Zadar prije dvije godine preuzeo posebnu muzejsku nagradu "ŽIVA" za pripovijedanje.

Studentskih dana prisjetila se i Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica ustanove ‘Tvrđava kulture" koja rukovodi tvrđavama Barone i Sv. Mihovila. U posljednje tri godine ove je šibenske tvrđave, obnovljene EU sredstvima, posjetilo preko 600 tisuća posjetitelja. S obzirom na impresivnu brojku, ne treba posebno isticati koliko je njezina funkcija zahtjevna. Za nju se pripremala u klupama s pogledom na zadarsku rivu, studirajući povijest umjetnosti te engleski jezik i književnost.

"Tada se Odjel za turizam i komunikacijske znanosti tek pokretao i sjećam se da su se svi pitali čemu taj spoj kulture i turizma. Danas se vidi koliko je potrebna ta povezanost između ove dvije grane, poručila je bivša zadarska studentica, danas voditeljica poznate kulturne institucije.