Mimohodom "Svjetlo za humanost" središtem Zadra, od Narodnog trga do Pozdrava suncu, Crveni križ Zadar sinoć je obilježio 140. godišnjicu svog djelovanja. 

Crveni križ u Zadru je utemeljen 22. listopada 1878. kao prva organizacija takve vrste u Hrvatskoj. Grofica Amelia Borelli udana u plemenitašku obitelj Lantana bila je osnivačica društva Domoljubne gospojine zadruge dalmatinske, koje slovi kao prva organizacija Crvenog križa. Društvo je nastalo zbog skrbi i njege ranjenih vojnika uslijed ratnih događanja u Bosni 1878. godine. U skladu sa Ženevskom konvencijom, zadarska organizacija je brinula i o invalidima te pomagala udovicama i civilnim stradalnicima.   

Amelia Lantana nije imala djece (obitelj Lantana koja je do 2. svjetskog rata obitavala u ljetnikovcu na otoku Ugljanu, ostala je zbog toga bez muškog potomka ) te se bavila humanitarnim radom zbog kojeg je 1905. godine dobila odlikovanje tadašnjeg cara Franje Josipa I - Elizabetin orden 2. reda.

Namjesništvo Carevine je odobrilo je Statut društva nastalog spajanjem dvaju odbora koje su vodile ugledne Zadranke tog doba. Društvo koje se povijesno drži začetkom međunarodne organizacije Crvenog križa nastalo je na bogatoj medicinskoj tradiciji u Zadru.

Pogledajte kako su volonteri Crvenog križa obilježili 140. godišnjicu!