Grad Zadar raspisao je novi natječaj za davanje u zakup 10 poslovnih prostora smještenih u širem centru grada. Većinom je riječ o prostorima koji na prošlim natječajima nisu privukli interes zakupaca, stoga je gradska uprava u novom natječaju snizila početne cijene zakupa.

- Za ovaj  udarni natječaj smanjili smo cijene najma poslovnih prostora. U Ulici Mihovila Klaića čak i 5 eura po kvadratu. Bolje da su prostori u funkciji nego da zjape prazni i da su zatvoreni, kazao je Tomislav Korona, pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom. Njegova je intencija da gradski prostori budu otvoreni cijele godine, a ne samo tijekom sezone, odnosno da budu u službi građana, a ne isključivo turizma. Tržište je pokazalo da upravo najviše „kure" prostori za suvenire i pekare te da se na Poluotoku kvadrat može iznajmiti i za 50 eura. Kao što je to pošlo za rukom Ministarstvu državne imovine. Oni su prostor između Atrija i Addiko banke iznajmili po toj cijeni trgovcu iz Zagreba koji će nastaviti s prodajom jeftinog šarenila za masovni turizam.

Na najnovijem natječaju Grada Zadra oglašen je po drugi put zakup dva poslovna prostora koja unatoč ranije iskazanom interesu nisu iznajmljena.

Za poslovni prostor u Ulici plemića Borelli, površine 153 m2 s izlazom na unutrašnju terasu, zainteresirana je bila tvrtka Agave group registrirana tek koji dan uoči natječaja s temeljnim kapitalom od svega 10 kuna. Protiv zakupa ovog prostora glas je u javnosti digao Stipe Knežević, zadarski ugostitelj i predsjednik Obrtničke komore koji godinama tamo drži terasu svog restorana. - Potencijalni kandidat za taj prostor nije imao formalne uvjete - BON 2, kazao nam je pročelnik Tomislav Korona. Na novom natječaju cijena je pala za 1 euro te iznosi 10 eura/m2. 

Jedino je kod poslovnog prostora od 23 m2 u Varoši cijena ostala ista (15eura/m2). Na prošlom natječaju interes su iskazali zadarski obrti za ugostiteljstvo Amfora (25,20 eura/m2) i Ideal Food (16,15 eura/m2), oboje se pozivajući na prednost koju donosi braniteljska potvrda, no ugovor ipak nije sklopljen. 

Najveća razlika u cijeni je kod prostora na Obali kneza Branimira 16 u kojem se umjesto 22 sada traži 15 eura/m2. Kod ostalih prostora riječ je o 1 do 5 eura nižim iznosima.

Jedini novi prostor je na Obali kneza Branimira 4 gdje će zainteresirani za trgovinu na malo morati ponuditi minimalno 10.5 eura /m2 za prostor površine 114 m2. Najveći prostor i dalje je na Voštarnici, u Ulici bana Josipa Jelačića. Tamo je također predviđena trgovina na malo, a cijena je 8 eura/m2. Oglašeni su još lokali na adresama Borelli 8, Braće Vranjanina 11, Ivana Mažuranića 4, Kovačka 2 te Mihovila Klaića 4 i 7. 

Rok za prijavu je 16. svibnja, a iako natječaj traje već neko vrijeme, tek je danas objavljen na službenoj stranici Grada Zadra.