Jubilarno 20. izdanje Međunarodnih Dana Masline 2018. održat će se ovog vikenda u Zadru i na otoku Ugljanu. Bogati dvodnevni program najavili su jutros predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar, novinar Nedjeljko Jusup, direktor TZ Preko Ivan Košta, Olja Radulić iz Zadarske županije i Filip Erceg iz Zavoda za javno zdravstvo.
– Ponosni smo na jubilej i činjenicom da smo jedna od najstarijih maslinarskih manifestacija u Hrvatskoj. Ona je sigurno pridonijela razvitku maslinarstva i uljarstva na području županije, jer ispitivanja pokazuju da su nam ulja sve bolja. Proizvođači slušaju savjete stručnjaka i sve je više ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Ne možemo svijetu konkurirati količinama, ali možemo kvalitetom, rekao je Pucar.
Već sutra, nakon svečanog otvaranja u Gradskoj loži, bit će uručena godišnja priznanja – priznanje „dr. sc. Ante Medin” posthumno dobiva prof. dr. sc. Mirko Gugić, priznanje „Stanko Ožanić” Miodrag Deša, a „Maslinarsko srce” Mladen Koša i Mirko Mišura. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobit će Vedran Stapić, glavni urednik Poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje „Maslinarska nada Zadarske županije” pripast će Šimi Marceliću.
Veliku važnost organizatori poklanjaju humanitarnoj akciji Maslinarski marendin, koji se sutra od 11 do 13 sati organizira na Narodnom trgu. Kuhari će pripremiti tradicionalno jelo – šalšu sa tunom, tjesteninom i maslinama za oko 600 osoba. Sav prihod namijenjen je Ligi protiv raka za nabavku uređaja za zračenje onkoloških bolesnika.
– Bilo bi jako lijepo da se sutra smiluje vrijeme i da ne bude kiše. Aparat za koji skupljamo priloge košta 30 milijuna kuna, želimo senzibilizirati javnost da svi zajedno malim doprinosom možemo napraviti puno za naše bolesne sugrađane. U marendin su se uključili naši vinari, bit će i sira, nadamo se velikom odazivu Zadrana, kaže idejni inicijator projekta Nedjeljko Jusup.
Iz Crne Gore najavio je dolazak maslinara iz Bara koji imaju masline starije od 2000 godina, javili su se iz Istre, Slovenije, Omiša…
Olja Radulić čestitala je organizatorima, kojima je obećala daljnju podršku Zadarske županije. Kroz različite potpore sufinanciraju se nasadi maslina i OPG-ova, kojima se daje prilika za daljnji zalet, kako bi se zaštitila ova mediteranska kraljica biljaka.
Sutra u poslijepodnevnim satima u Novom kampusu održat će se stručna predavanja o maslinarstvu i uljarstvu.
Drugog dana 20. izdanja Dana masline, u subotu 5. svibnja programom je predviđen stručni izlet na otok Ugljan. Zainteresirani maslinari će se okupiti na Vitrenjaku ispred Jedriličarskog kluba Uskok i u 9,30 sati krenuti u Preko. Tamo će se održati 3. po redu natjecanje Žgvacet 2018., u pripremi tradicionalnog jela od mlade janjetine.
– Sigurni smo da otok Ugljan ima što pokazati u gastronomiji i maslinovom ulju. Kako bismo malo obilježili ovo događanje zasadit ćemo pet vrsta masline koje će donijeti naši gosti iz različitih sredina, organiziramo stručna predavanja, zabave… U budućnosti planiramo otvoriti jedan maslinarski centar i muzej, rekao je Košta.
Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja odvijat će u subotu u večernjim satima u restoranu i na terasi Jedriličarskog kluba Uskok na Vitrenjaku.